Barnaby - poniekąd masz rację ale nie wiem ile miałeś styczności z upadającymi firmami (nienkonieczne spółkami GPW) i ich restrukturyzacją, nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie przez 20 lat płacił 100% dywidendy bo firma by padła po kolejnych 3-5 latach - zabrakło by kasy na inwestycje.
Układów może być wiele, jden z nich to że bank dostaje xyz tyś szt akcji po cenie xyz zł (wiem ze to co napiszę to fantasmagoria ale ten kraj, ta giełda potrafi wiele) i bank nie będzie mógł sprzedać tych papierów przez okres conajmniej 5 lat. Po 5 latach możliwa będzie sprzedaż papierów i różnica pomiędzy zakupem akcji a sprzedażą będzie formą spłaty części długu, a reszta która zostanie do spłacenia zostanie ponowne przeliczona i rozłożona na kolejne lata. Co więcej umowa może zawierać klauzulę że 50% zysków idzie na innowacie i inwestycje w ten biznes żeby to nie padło ponownie a 50% moze iść na dywidende. (udział % wziołem z palca więc proszę nie brać tych wartości tak bardzo do serca)
To co przedstawiłem to jeden z możliwych scenariuszy. Wiem że napiszesz ponownie tonący brzywy się chwyta, ale tak naprawdę to tak samo jak ja, tak samo i ty nigdy nie będziemy mieli 100% pewności co do tego co piszemy(nawet jak napiszesz że masz 100% pewności to w głębiduszy pozostanie ci jedno małe ALE i to będzie ten 1%). każdy z nas może uważać że ma rację na 99% ale pozostaje ten 1% który jest działaniami zarządu o których nie wie żaden z nas i w efekcie końcowym działania tego zarządu sprawią że tylko jeden z nas napisze miałem rację. Nie chcę oceniać twojej wypowiedzi bo nie wiem czy naganasz na spadki, czy poprostu jest to twoja ocena, wiem jedno do rozwiązanai tego sporu jest już coraz bliżej niż dalej
pozdrawiam tych co potrafią coś sensownego napisać. A dla tych co piszą bez sensu tylko dla wzmocnienia palcy dam stare przysłwie "walenie gruchy wzmacnia paluchy" - dzięki temu tez będziecie mieli trochę przyjemności a ci co sensowie wymieniają uwagi będą mieli przez was mniej zszarpane nerwy ciągłymi utarczkami z wami. (krytyka i odmienne zdanie jest potrzebne ale sensowne i rzeczowe !!! )