Ja nie twierdze, ze ktos ma NIE stosowac SL lub TP, ale z własnego doswiadczenia szczegolnie z poczatkow na demo + wysokiego lewara wiem, ze szczegolnie na poczatku nie zawsze sie to stosuje, wiec cos takiego szybko czyscilo konto, stad moje zalozenie ze na poczatku lepszy stosunkowo niewielki lewar...
Co do FX-Krisa - poczytałem i widze, ze to jest ktos kto juz pogral ogarnal temat i ma wlasne wnioski, zreszta pisze rowniez o wielu podstawowych rzeczach, ktore (wbrew temu co twierdzisz) juz nie raz były i ciagle sa poruszane na tym forum, zreszta tez wczesniej w tym watku; z ta jednak roznica, ze on to jakos zebral do kupy wiec na pierwszy rzut oka moze to robic dobre wrazenie dla kogos, kto jeszcze nie gral nawet na demo i nawet nie ma swoich podstawowych zalozen. Kris zreszta sam pisze ze to sa jego wnioski po przygodach z gielda. Oczywiscie najlepiej uczyc sie na cudzych bledach, jednak samemu tez trzeba pewnych rzeczy doswiadczyc, np. granie na kontach demo z roznym lewarem, z poz. oczekujacymi lub wchodzenie z reki, z sl i tp, lub bez.... Dlatego naprawde szacun dla osob z tego czy innego forum (Krisa tez...) za to ze tak szczegolowo wyjasnia pewne rzeczy.
"Fale Eliota sobie odpuść, zacznij od podstaw." - mimo, ze sam znam wciaz tylko podstawowe zalozenia, to jednak uwazam ze warto zglebiac ten temat, bo wielu traderow (nie tylko z tego forum) i analitykow go stosuje. Zreszta sam Elliott sam udowodnił pewne zaleznosci wystepujace na gieldowych cyklach.
Zas poziomy fibonacciego to oczywista oczywistosc...
Co do rgr, flag trojkatow oraz paru innych to rowniez to warto znac (bo na ogol, choc nie 100%) sie sprawdzaja...
"Nie staraj sie nasladować nikogo..." - super, o tym tez juz pisalem
"...a szczególnie kolesi z tego forum, bo graja tu bez żadnego konkretnego systemu." - skoro tak, to dotyczy rowniez Ciebie, bo tez jestes czescia tego forum zabierajac w nim glos. Zreszta ja bym tak wszystkich nie skreslal, bo czy to, ze ktos stosuje inny model znaczy, ze jest gorszy od nas?
Straty nie sa stratami, dopoki dane pozycje nie zostana zrealizowane.
"DEPO is the limit"...