Dzięki, nie zawsze mam racje, ale daje szanse tej spółce i w mojej ocenie w dłuższym terminie notowania tej spółki będą dużo wyżej.
Dzisiaj ktoś oddał 4723 akcji i kurs zszedł do 0,98gr co dawało wycenę spółki poniżej 4 mln zł
Oddaje ktoś kto wszedł na chwile i panikuje bo kurs po wzrostach 50% chce odpocząć
Albo ktoś kto kupił akcje w okolicy 80gr i nie chce czekać.
Rynek doceni takie spółki prędzej czy później, ryzyko inwestycyjne w mojej ocenie jest bardzo niskie ponieważ
Dzisiaj kurs 1 zł a
Spółka ma Aktywa bliskie 14 mln zł czyli około 3,5 zł na akcje
Gotówkę 5,2 mln zł czyli 1,3 zł na akcje
Patrząc na aktywa netto czyli Aktywa minus zobowiązania mamy 10 mln zł czyli 2,5 zł na akcje
I nawet jak kupimy teraz np 3 tys akcji po 1,10 zł kurs spadnie na 80gr dokupimy sobie znowu akcji za 3 tys zł mamy średnią 0,90gr
Pytanie jest tego typu ile osób będzie chciało jeszcze oddać akcje poniżej 1 zł czy będzie to 10 czy 100 tys akcji ?
Zmienić nastawienie i zachęcić do posiadania tych akcji w portfelu może :
Dobry wynik za 4 kwartał który jest zazwyczaj najsłabszy co widać po przychodach
Polityka Dywidendowa spółka ma bardzo dużo gotówki może przeznaczy 100-200 k na dywidendę i zmieni to nastawienie do spółki
Daje czas tej spółce do końca tego roku bo patrząc na notowania cynku mamy duży spadek a spółka ponad 30% przychodów ma z cynkowania
W styczniu mamy 2348 USD Tona
rok temu w styczniu średnia była 2582 USD Tona
pożyjemy zobaczymy akcji mało 1,48 mln sztuk czyli
dla 140 osób po 10 tys sztuk
dla 14 osób po 100 tys sztuk
dla 28 osób po 50 tys sztuk