Cześć Niki
Z tego co czytam udało Ci się tu trochę zarobić więc i spółkę chyba będziesz wspominał dobrze:) Co do przychodów z pierwszej inwestycji - może się okazać, że będzie tak jak piszesz - pojawią się w Q4. Jeśli jednak tak będzie zapewne będzie to przy samym początku kwartału, a osobiście przewiduję, że pierwsze pojawią się już w kwartale trzecim. Możemy teraz jeszcze trochę pogdybać, ale z tego co stoi w komunikatach gdzieś pod koniec roku poznamy już dokładny harmonogram i wtedy się okaże czy masz racje czy nie. Co do reszty byłbym jednak zdecydowanie większym optymistą. Piszesz o starcie pierwszej inwestycji i około 2 milionach przychodu. Tyle że podczas realizacji tej inwestycji pojawią się pozwolenia formalne dla dwóch pozostałych. Przypomnę - Brodnica pozwolenie na budowę już ma, więc po uzyskaniu decyzji środowiskowych proces startu inwestycji będzie już sprawą relatywnie szybką. O pozwolenia w Górze EKG wystąpiła w podobnym okresie co dla Nowego Dworu. "Sprawa" więc także musi być już mocno zaawansowana. Myślę, że bez większego ryzyka można stwierdzić, że zaraz po starcie pierwszej inwestycji spółka będzie mogła przystąpić od razu do realizacji drugiej i trzeciej. W tym czasie natomiast mogą ( wręcz powinny ) pojawić się nowe kontrakty. Dla zainteresowanych gmin EKG będzie stawać się przecież coraz bardziej łakomym kąskiem ( odsyłam do ustaw ) a niewiadomych na spółce będzie ubywać. Co do wykupu obligacji. Ciężko mi uwierzyć w to, żeby spółka potrafiła znaleźć chętnych na obligacje dla biznesu bez podpisanych umów z gminami ( a przecież emitowała je dawno dawno przed podpisaniem umowy z Brodnicą ), a nie umiała ich znaleźć przy chodzących liniach i dużym potencjale na kolejne. Do tego dochodzi przecież jeszcze kwestia preferencyjnego finansowania inwestycji. Oczywiście 2 podania o finansowanie zostały odrzucone. Nie wierze jednak w sytuacje że spółka o własnych siłach " odpala" inwestycje i nie dostaje później preferencyjnego refinansowania. Byłaby to niewątpliwie kompromitacja i to nie tyle spółki, co organów przyznających dotacje bądź systemu bankowego. Wreszcie skoro inwestycja w Nowym Dworze ma kosztować około 13 mln złotych ( piszę z pamięci za sumami o które spółka ubiegała się z ostatniego programu o preferencyjną pożyczkę ) to powiedz czy te kilka milionów złotych długu na 2016 to pokaźna suma względem wartości wszystkich inwestycji jakie spółka już ma w planie? Co do dochodowości biznesu też polemizowałbym z Tobą. Podałeś przybliżone wartości za stroną spółki. Pamiętaj tylko że tutaj piszemy tylko o energii cieplnej. W strumieniu przychodów pominąłeś kilka składowych. Nie pisaliśmy tutaj o żadnych certyfikatach związanych z zieloną energią. Póki co spółka też milczy jeśli chodzi o energię elektryczną i ewentualnym certyfikacie za kogeneracje. Nie wiemy też, jak będzie wyglądać umowa z dostawcą paliwa do generatorów.
Osobiście jestem dobrej myśli a Tobie Niki życzę powodzenia w kolejnych inwestycjach i ciesze się, że udało Ci się tu zarobić trochę grosza :)