Pisałem do spółki w sprawie konwenantu, oto odpowiedź
W odpowiedzi na Pana pytania informuję, że kowenanty na obydwu seriach nie były naruszone, poniżej szczegółowe wyjaśnienia:
1.
Obligacje CMP0620 (seria I/2015) zostały wyemitowane w dniu 30 czerwca 2015 roku. Obligacje te są oprocentowane w wysokości WIBOR 6M+marża 2,3 procent w skali roku.
2.
Obligacje CMP0720 (seria I/2017) zostały wyemitowane w dniu 28 lipca 2017 roku. Obligacje te są oprocentowane w wysokości WIBOR 3M+marża 3,8 procent w skali roku.
3.
Różnica w oprocentowaniu wynika m.in. z dat emisji (obligacje CMP0720 zostały wyemitowane po przeszło 2 latach od emisji obligacji CMP0620) i innego otoczenia makro w danym momencie.
4.
Obie serie obligacji przewidują mechanizm podwyższenia marży o 1,5 % gdy dojdzie do naruszenia wskaźników finansowych wskazanych w warunkach emisji. Na dzień dzisiejszy z uwagi na brak naruszenia postanowień warunków emisji, marża żadnej z serii nie została podwyższona (ani w przypadku obligacji CMP0720 ani CMP0620).
Czy to prawda? wydaje mi się, że czytałem o naruszeniu konwenantów i zgodzie na ich czasowe naruszenie wydanej przez zebranie obligatariuszy, co wy na to?