@Inwestor
Rokita ma nieporównywalnie lepszy wskaźnik długu netto/EBITDA nie mówiąc już o poziomie kapitału własnego - ponad 1200 mln PLN. Rokita właśnie wykupiła przed terminem serię PCR1023. Dla przypomnienia wcześniejsze serie obligacji były zawsze oprocentowane wg, stałej stopy procentowej - 5% czyli nie jest to bynajmniej zabieg rolowania długu bo nowa seria to póki co niecałe i to zmienne 9%.
Exol ma zabezpieczone finansowanie z BHW rozbudowy zakładu w Policach ale pod inwestycję w Brzegu Dolnym moim zdaniem będzie musiał skorzystać z zewnętrznych źródeł finansowania - i myślę, że niedługo zobaczymy emisję pierwszej transzy obligacji w ramach zatwierdzonego prospektu na 100 mln PLN (Rokita ma na 200 PLN). Dlaczego obligacje a nie kredyt bo obligacje są instrumentem niezabezpieczonym a w przypadku kredytu trzeba ustanowić zabezpieczenie kilkukrotnie wyższe w stosunku do kwoty długu. Takie zabezpieczenia ograniczają prawa rzeczowe do dysponowania majątkiem dlatego osobiście wybrałbym obligacje.
Exol ma też nie mały kapitał własny bo ponad 400 mln PLN.
Rokita wypuściła I transze obligacji ale i będą kolejne, podobnie myślę, że zrobi Exol. Wykup po 5 latach z wypłatą kuponów co kwartał to jest to o co chodzi w finansowaniu długoterminowym czyli inwestycyjnym. Oprocentowanie zmienne bo instrumenty finansowe na stopę procentową wskazują oprocentowanie ok. 4% na koniec przyszłego roku. Zakładane obniżki stóp dobrze wpisują się w tą decyzję.
Jestem ciekawy jaki będzie poziom redukcji zapisów dla tej transzy obligacji Rokity - bo zaoferowane przez emitenta oprocentowanie powyżej WIBORu 3M jest na bardzo ni niskim poziomie - 3,2%. To będzie dobry prognostyk jak inwestorzy odbierają sama spółkę jak i branżę. To będzie również wskazówka dla PCC Exol ile będzie musiał zaproponować inwestorom. Dla porównania taki Kruk zaoferował ostatnio swoim inwestorom ponad 4% ponad WIBOR.