Dnia 2025-11-25 o godz. 15:00 ~daszek napisał(a):
> Dnia 2025-11-25 o godz. 14:33 ~Robek napisał(a):
> > Kolego,Daszek widzę u Ciebie pewną niespójność intelektualną, pisałeś kiedyś ad vocem,że to całkiem inna bajka i cena nie może być ustalana bo to dla poważnego kontrahenta, a dzisiaj piszesz co innego.Co to się wydarzyło w międzyczasie?
>
> Nic się nie wydarzyło. Odniosę się do tego o co pytasz wieczorem, żle zrozumiałeś moją wypowiedź..
Co do Twojego pytania.
Postawiłeś w jednym ze swoich postów tezę, że spadki, to jest gra pod cene emisyjną dla inwestora, napisałem, że to zagranie na niewiele się zda, bo jak nową emisję obejmie inwestor/ fundusz branżowy, to kurs odjedzie.
W moim wczorajszym postcie rozważałem co było przyczyną tego zjazdu, na chwilę obecną Ragnar nie komunikował, więc z dużym prawdopodobieństwiem można przyjąć, że jest nadal w akcjonariacie, więc zasadne było pochylenie się na Twoją tezą o uwalaniu kursu pod nową emisję.
I tu podstawowa kwestia, jaki przyjmą algorytm ustalania ceny emisyjnej/rynkowej i od jakiej daty, bo jeżeli zrobią ukłon w stronę inwestora i ustalą sobie średnią cenę emisyjną z ostatnich 3 miesięcy np. do dnia 21 listopada, kiedy to kurs zjechał poniżej 1 zł, to cena emisyjna będzie niższa. A jeżeli będzie to termin z uwzględniem terminu po podaniu komunikatu o inwestorze, to zakladam, że kurs będzie wyżej i średnia będzie wyższa.
Rozważanie czysto teoretyczne, ważne co się wydarzy w najbliższym czasie.. ;)