Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Niech żyje prezes

Witam ponownie,
Poniżej moje odpowiedzi/ komentarze do Pana pytań i wątpliwości:
W ciągu kolejnych kilku miesięcy sytuacja spółki LocoZone miała ulec zmianie, od dłuższego czasu akcjonariusze zbywani byli wymownymi odpowiedziami o bieżących negocjacjach, które jak się okazywało nie przynosiły żadnych efektów.
W marcu tego roku pisałem do Pana „Nie poddajemy się, nadal prowadzimy rozmowy, szukamy nowych możliwości” i tak też się dzieje. M.in. projekt LocoMe został zgłoszony w 4 inkubatorach innowacyjności dysponującymi środkami w ramach programu POIG 3.3.1. W dwóch z nich przeszedł już dwie pierwsze fazy oceny/ weryfikacji i aktualnie znajdujemy się w finalnej fazie weryfikacji poprzedzającej decyzję komitetów inwestycyjnych. Prowadzimy również rozmowy z jednym z nowopowstałych, branżowych funduszy typu VC.
Powyższe działania, obwarowane formalnymi procedurami są bardzo czasochłonne – wymagają więc z naszej strony dużo cierpliwości i determinacji. W tym kontekście trudno jest mi zgodzić się z Pana tezą o „zbywaniu akcjonariuszy wymownymi odpowiedziami”.

W przypadku spółki portfelowej eXant, po otwarciu nowego oddziału mieliśmy nadzieję na znaczne zwiększenie ilości podpisywanych umów i jak zapewniał zarząd - znaczną rozbudowę kanałów dystrybucji. Przez dwa kwartały nic się nie zmieniło.
Nie mogę się zgodzić z Pana tezą – nowy kanał dystrybucji zaczyna przynosić efekty i z pewnością będzie to widoczne w wynikach kolejnych kwartałów.

Jakie plany mają główni akcjonariusze w związku ze zmianą obecnej wyceny? Zamiast stabilnego wzrostu, w przeciągu roku otrzymaliśmy 50% spadek wartości akcji spółki! Dlaczego Oneray pozostaje obojętna wobec stratnych akcjonariuszy?
Bardzo trudno jest mi odnieść się do Pana opinii. ORI znajduje się aktualnie na etapie budowania wartości spółek portfelowych, co ma w latach 2012-2013 zaowocować wymiernymi zyskami. Nie wiem co Pan rozumie jako obojętność głównych akcjonariuszy, ale nie możemy i nie chcemy podejmować działań, które mogą zostać zakwalifikowane jako próba manipulowania kursem ORI.

Czy na walnym zgromadzeniu nie zostały poruszone kwestie dotyczące sytuacji spółek portfelowych i reakcji na powstałe problemy?
Porządek obrad WZA nie przewidywał takiego punktu i nie było takiej dyskusji – bieżąca sytuacja spółek portfelowych jest znana wszystkim akcjonariuszom poprzez informacje zawarte w raportach bieżących i kwartalnych. Dodatkowo sytuacja spółek portfelowych jest omawiana na posiedzeniach Rady Nadzorczej ORI.

Kiedy akcjonariusze zostaną poinformowani o szczegółowych planach wyjść z inwestycji?
Jak tylko zostaną podjęte wiążące decyzję w tym zakresie spółka poinformuje o tym rynek stosownym komunikatem. Na dzisiaj mogę powiedzieć tylko tyle, że w stosunku do jednej ze spółek „dopinamy” scenariusz, którego realizacja umożliwi ORI przyszłe wyjście z inwestycji.

W związku z profilem działalności spółki oraz (jak wcześniej sądziłem) ciekawymi inwestycjami, uznałem OneRay za jedną z najbardziej wiarygodnych i najlepiej prosperujących spółek z rynku Newconnect. Mam nadzieję, że spółka i główni akcjonariusze wezmą pod uwagę fakt obietnic i historię kursu na przestrzeni 1,5 roku a w tym poprzednią emisję i zareaguje odpowiednio przywracając wiarygodność swoich słów? Czy jest Pan w stanie przekonać akcjonariuszy do dalszego inwestowania w spółkę ONERAY?

Jak Pan zapewnie wie liczą się fakty, a nie deklaracje. Ja osobiście wierzę, że w perspektywie najbliższych kilku-kilkunastu miesięcy Spółka potwierdzi akcjonariuszom sluszność ich decyzji o zainwestowaniu w instrumenty finansowe ORI.

Łączę wyrazy szacunku,
Bogusław Bartoń

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ONERAY 0,00% 0,05 2015-10-28 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.