To nie jest gdybanie! Przeanalizowałem notę informacyjną ADM0917, w której zamieszczono operat szacunkowy.
Sprawdź portal planistyczny gminy Pruszcz Gdański http://pruszczgdanski.e-mapa.net/ W warstwach mapy zaznacz zagospodarowanie przestrzenne - MPZP02. Tereny tych działek są oznaczone jako "R". W każdym miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jaki widziałem w życiu "R" oznacza tereny rolne. To wyklucza budowanie 40 czy 50 domków dla ludzi wyprowadzających się pod miasto. Na terenach "R" zazwyczaj można co najwyżej postawić zabudowania gospodarstwa rolnego. Do tego od czasu wykonania operatu szacunkowego PiS uchwalił ustawę rolną, zgodnie z którą prawie nikt nie może kupić ziemi rolnej w Polsce (mówię o obywatelach Polski). Więc teren jest prawie niesprzedawalny... Cenę 1 m2 łąki trwałej w województwie pomorskim można szacować na około 2 zł... a nie 80-120 zł (przedział z operatu)...
Obligatariusze powinni pobrać z Gminy wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jeśli plan uchwalono przed datą sporządzenia operatu szacunkowego i oznaczenie "R" wyklucza zabudowę domkami, to sprawa pachnie prokuratorem... Ja się nie ważę postawić kropki nad i na forum, bo przeglądałem tylko materiały dostępne w Internecie, a do uzyskania pewności potrzebne są oryginały dokumentów ze wszystkimi pieczątkami. Niemniej jednak sprawa jest dla mnie podejrzana...