Dnia 2021-03-04 o godz. 15:36 ~sid napisał(a):
> "Wrzuć 50000 po 0,60 to się zmieni"
>
> Na giełdzie mamy ceny sterowane, czy rynkowe? Od 2 dni akcjonariusze konsekwentnie na każdym fixie uznają, że akcje są aktualnie warte o wiele więcej, niż 0,60, a ktoś arbitralnie im decyduje, że mają być warte mniej. I tu jest problem. Ja rozumiem mechanizm ochronny przed jakimiś wybrykami, gdy kurs jest stabilny, widełki są wtedy dobrym rozwiązaniem. Ale w sytuacji, gdy w spółce jest tyle nagłych radykalnych zmian na lepsze, nowy inwestor, spłata zadłużenia, wznowienie produkcji, widełki przestaną działać. Jeśli widłowy dopuszcza widełki maks kurs*1.5, ale mimo to obroty się zawieszają, to kolejnego dnia powinny być kurs*1.5*1.5=kurs*2.25. Bo na giełdzie instrument stoi, ale życie nie - pojawiają się kolejne pozytywne espi, zwiększa się zainteresowanie spółką i blokowanie tu w niczym nie pomaga, tylko krzywdzi handel daną spółką, kumuluje problemy. I w tym momencie widłowy powinien interweniować
Mnie nie przekonuj .... ja tu nie mam nic do gadania. :D Odpowiedziałem tylko dlaczego złozenie zlecenia sprzedam 10sztuk po 0,40 nie zmieniło TKO .... a czy zasady sa zle czy dobre .... no mysle nei nam oceniac to penwie madrzy ludzie pisali jednak i nawet jesli sa momenty kiedy wydaje sie nie sprawdzac ....