Dnia 2018-05-27 o godz. 19:09 emeryt_giełdowy napisał(a):
> Dnia 2018-05-26 o godz. 12:23 floryda_floryda napisał(a):
> > ...a wydawało się, ze to rekin inwestycyjny. Dobrze, że nie wziąłem pod uwagę jego prognoz na temat kształtowania się kursu usd. Pamiętam też artykuły bankiera.pl na temat waluty amerykańskiej. Masakra.
> > Pozdrawiam emeryta.
>
> Zapewne miałeś na myśli te zdania.
> "Co do kursu usd -
nie jestem ekonomistom, ale słucham ich i wiem, że wg. różnych ocen jego wartość powinna spadać (moja prognoza na ten rok 3 - 3,5 zł.). Złoty powinien się umacniać. > To doskonale widać po moim PKE, który w relacji do USD przekroczył już moje marzenie i cel z lat 90-ych."
> Moja prognoza na koniec tego roku podana w konkursie organizowanym przez Bankier. pl została ustalona na poziomie 3,5 zł.
Podkreślam na koniec roku. Tak było w ciągu tego roku
link> A jak się zakończy - zobaczymy.
>
> Rekinem giełdowym nigdy nie byłem, ale nie narzekam.
> Rekinami są ci, którzy w ciągu 2 lat potrafią uzyskać 1 - 5 mln Prywatnego Kapitału Emerytalnego (PKE), na który niektórzy z mojego pokolenia musiało pracować 30 lat, a obecne okolenie 20-40+ nie uzyska w ciągu 30 lat "dobrowolnego" odkładania w PPK.
>
A co to jest PKE? Cy jest to konto bezpieczne, czy w cały świat, zależy od kursów posiadanych akcji przedsiębiorstw? Tych rekinów to musi być garstka , ze dwóch może.