Jeszcze do końca nie wiadomo, szczególnie co do szczegółów, negocjacje trwają, ale: w programie ZPORR, działanie 3.4(?) Mikroprzedsiębiorstwa: dotacje na rozpoczęcie działalności i inne takie; w Rozwoju Zasobów Ludzkich głównie doradztwo, dotacje pośrednio, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet, tzw. "równouprawnienie", albo "polityka równych szans"; Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw to cały dla przedsiębiorstw, trzeba dokładnie przeczytać czy przypadkiem sie na coś nie załapiesz; SPO Rolnictwo i cos tam też, ale dla działalności rozpoczynanej przez rolników i/lub(?) na obszarach wiejskich (tego pewny dokładnie nie jestem, nie interesowałem się... jeszcze).
Ktoś ci źle powiedział, były działania z PHARE na start-up'y, ale teraz juz o wiele za późno na to (nie zdążysz przygotowac wniosku, a ostatnie terminy składania są mało skuteczne - wszystko co lepsze już dawno rozdzielone).
Trzeba przeczytać te dokumenty: ZPORR, SPO WKP, SPO RZL, SPO Rolnictwo..., kazdy to koło 200 stron A4 drobnego druku + dla każdego 250 s. uzupełnienia technicznego ;) , ale bez strachu, koniecznie tylko kawałki z działaniami, a potem tylko to co potrzebne. Znajdziesz to na stronie www.lubelskie.pl (ale nie wiem czy wszystko), inne urzędy pewnie też mają.
Pozdrawiam, jeśli chcesz zapłacic za dobry projekt - daj znać: ya2@poczta.onet.pl.