W moim poczuciu Model Builder jest/będzie grą wybitną, ale subiektywną, tzn. nie dla gamingowego plebsu, który skacze od strzelanki przez wyrzynarkę do strzelanki, żądny adrenaliny... Jakiś czas temu dostrzegłem Monza - Digital Model Builder i pisałem o nim w nawiązaniu. Jestem zdania, że w odniesieniu do Model Buildera to skromna możliwościami zabaweczka, którą można rozerwać się, zrelaksować, zabić czas jadąc autobusem/tramwajem z pracy do domciu. Model Builder , to natomiast w moim poczuciu, ambitna rozrywka, bądź nawet coś na wzór życiowego hobby na wielogodzinne zanurzenie za każdym otwarciem wirtualnego warsztatu np. w laptopie, bez potrzeby jego fizycznego posiadania, z minimalnymi kosztami w porównaniu z realiami modelarstwa, bez trocin/brudu/kurzu, bez upapranych dłoni, bez matki/żony krzywo patrzącej na marnujące się na "głupoty" pomieszczenie domowe. Można go w laptopie i sugeruję też tablet graficzny, poza domowymi pieleszami zabrać ze sobą wszędzie, gdzie modelarz/gracz zadysponuje sensownym czasem z możliwością skupienia, choć ma też opcję rozrywkową. I na koniec to wirtualne dzieło, co niektórych strasznie irytuje, ale czy uczciwie?, czy w istocie, bo być może chodzi o proste zdyskredytowanie?, będzie ponoć można zmaterializować na drukarce 3D lub wykorzystać w jakimś materiale zdjęciowym/filmowym.
A czy pomyślałbyś, że Gas Station Symulator odniesie taki sukces? Uważasz, że to porywająca tematyka? Słyszałeś o tej produkcji, gdy była w fazie tworzenia?
Czas pokaże jaka będzie sprzedaż w funkcji czasu? Wiem, że na dalekim wschodzie, zależnie od influencerów, oglądalność prezentacji Model Buildera sięga nawet setek tysięcy dla pojedynczych prezentacji i jest on dostrzegany i wspominany pośród nowości w opracowaniach.