To byłoby naprawdę ogromne zaskoczenie, gdyby Winter Survival dostał CO-OP patch lub multiplayer DLC. Wtedy ta gra mogłaby stać się czarnym koniem rynku. Survivale z trybem co-op to globalna pierwsza liga, społeczność domaga się tego a my tu mówimy o spółce z kapitalizacją poniżej 30 mln zł i bardzo atrakcyjnym wskaźnikiem C/Z na tle wszystkich innych spółek z segmentu gier. Bardzo ciekawe jakie pokażą wyniki finansowe za tydzień. Moim może być interesująco już teraz i kosmicznie przy publikacji kolejnych. Jeśli chodzi o mnie, nie inwestuję stricte pod Wintera chociaż gra mi się bardzo podoba i na pewno sprawdzę ją po premierze. Akcje zbieram głównie pod symulatory. Ten segment sprzedaje się znakomicie. Drago ma już hit w postaci Gas Station Simulator który przekroczył 1,5 mln sprzedanych kopii. Sama podstawowa wersja daje zysk, ale prawdziwa siła tkwi w DLC. Wielu graczy od razu bierze komplet (GSS + wszystkie dodatki) co winduje średni zysk z klienta między 200–250 zł. Mnie najbardziej interesuje Road Diner Simulator o którym nikt nie myśli i chyba nie pamięta. Spółka całkowicie milczy na jego temat, choć od ponad 2 lat osobny zespół pracuje nad tym tytułem. Moim zdaniem największy nadchodzący klejnot. Wystarczy ogłoszenie czegokolwiek o RDS i kurs wystrzeli. Nad grą od ponad dwóch lat pracuje dedykowany zespół z 50-osobowej ekipy Drago. Pierwszy trailer już się ukazał w tamtym roku, teraz już jest zapomniany a gra będzie bardzo silnie powiązana z GSS. Ddosłownie i marketingowo. Podczas gry w GSS będzie widać Road Diner w tle i odwrotnie a rozwój jednej gry będzie wspierał drugą. Jak gracz osiągnie wysoki poziom rozwoju stacji grając w GSS to posiadając Road Dinera w swojej bibliotece Steam będzie mieć większy ruch w restauracji grając w RDS. Sprytnie to wymyślili i myślę że to zachęci ogrom graczy do kupna pakietu, a wtedy pełen pakiet nie będzie kosztować 200-250zł jak teraz, tylko doliczając RV Camp, Shady Deals i Road Diner Simulator 450-500 złotych. Żyła złota. Steam też zadziała na korzyść bo działa algorytm który polecaa tytuły tego samego studia i drugi algorytm który poleca inne gry podobne z gatunku symulatorów. Moim zdaniem wtedy uniwersum GSS i RDS przejmie rynek. Szacuję że Road Diner Sim może mieć peak rzędu kilkudziesięciu tysięcy graczy i sprzedaż przekraczającą milion kopii w pierwszy rok, zwłaszcza przy wsparciu devlogów Gas Station Simulator, devlogów Car Dealer Simulator od Garage Monkeys, graczy GSS (1,5 mln), kilka innych zaprzyjaźnionych studów też powinno odwdzięczyć się za pomoc przy crossmarketingu ze strony Drago i marketingu jaki czeka Road Diner Simulator. Tak jak mówiłem, myslę że pierwsza konkretna wzmianka o Road Diner Simulator i kurs będzie na górnych widłach kilka sesji. Zreszta już teraz widać, że spółka nie jest wyceniana na pełny potencjał, ma wskaźnik C/Z niższy od rynkowego, a idą premiery RV Camp za 2 tygodnie (sam początek października) więc możliwe, że do końca października zwrócą się wszelkie koszty RV Camp i cały listopad, grudzień to już będzie czysty zysk z tego tytułu. Po RV Camp następny w kolejce jest Shady Deals który już jest na przyzwoitym poziomie zaawansowania produkcji. SHady Deals to będzie największe DLC do GSS. Największe i najdroższe DLC, może kosztować 100zł, z największym hajpem od czasu premiery GSS, więc samo Shady Deals ak mini-premiera GSS 2.0. Na to wszystko nakłada się ekspansja GSS na rynek japoński. Właśnie ruszają Tokyo Game Show, gdzie GSS będzie pokazywany. Jjapoński wydawca (potentat) startuje z marketingiem. Japonia może nakręcić nie tylko lokalną sprzedaż, ale też cały region (Korea, Tajwan, Malezja) Skoro w tym roku w Japonii ostro reklamowany będzie GSS i wszystkie dodatki ponieważ zostanie wprowadzony GSS wraz ze wszystkimi DLC do sprzedaży to Shady Deals już ma otwarta furtkę również na Japonie, tak samo Road Diner Sim skorzysta już od startu, bo będzie promowany razem z GSS. Nie zdziwi mnie, jeśli w 2026 GSS dobije do 2–3 mln graczy. Co do Wintera to niesamowite jak ta gra nadal jest niezauważona biorąc pod uwagę fajną grafikę, to jak duża jest to gra, bardzo poprawiona od premiery EA, obecnie w fazie optymalizacji. Skoro za 2 tygodnie będzie premiera RV Camp i od tego momentu zostanie 5 tygodni do premiery Wintera, to pewnie właśnie wtedy ruszy porządna kampania marketingowa, podobno plan już jest dopięty na ostatni guzik. Jeśli jeszcze faktycznie po premierze pojawi się tryb co-op lub coś w tym stylu to może być konieczne dopisanie jednego zera do kursu.