Orlen jest fundamentalnie znakomita spólką, wskaźniki np. C/Z = 7 p pokazują że w tej chwili jest tani, jednakże jak kolega PG wspominał - nie wiemy co siedzi w głowie polityków, pomysły na przejęcie Energi czy ostatnie ploty że Orlen może przejąć PGNIG, to jak dla mnie totalna głupota. Orlen może niestety stać się dojną krową dla rządu i niestety nie w kwestii płaconej wysokiej dywidendy, tylko w kwestii jak tu wyrwać z tej spółki kasę ale tak, żeby inni akcjonariusze oprócz Skarbu Państwa nic nie dostali.
Co do spółki PGNIG to w tej chwili jest chyba najtańsza od kilku lat, C/Z ma ok. 12, spółka fundamentalnie również bardzo mocna, więc można się zastanawiać nad zakupem, tyle tylko że podobnie jak przy Orlenie - nie wiemy czy PGNiG nie zostanie zaangażowany zaraz w finansowanie np. nierentownych kopalni.
Ja ze spółek Skarbu Państwa, w orbicie zainteresowań mam jedynie PZU i Pekao, spółki fundamenty mają chyba najlepsze na naszej giełdzie, płacą solidną dywidendę, jeżeli Pekao faktycznie przejmie mBank (i to bez portfela kredytów frankowych) moim zdaniem będzie to bardzo dobra decyzja - mBank przyniesie nowoczesny system informatyczny (a tego Pekao zdecydowanie brakuje), niskie koszty, a przychody bardzo wysokie. Pekao stałoby na dwóch mocnych nogach - tym bardziej że mBank jest to bank dla młodszych a w Pekao jako takim trzymają kasę głównie starsi. Ponadto przy bankach i PZU rząd nie może za bardzo majstrować (co robi niestety przy innych swoich spółkach) tak więc nie ma ryzyka że np. PZU przejmie za chwilę PGG, która podobno ma gigantyczne problemy finansowe.