Usunąłem Excela bo sprzedałem akcję w dzień podania wyników ( brak informacji o dywidendzie).
Na pewno wychodziły mi trochę lepsze niż za drugi kwartał coś koło 17 mln zysku netto.
4 kwartał jak teraz patrzę na to jak zachowuje się skarbiec spółek wzrostowych vs benchmark też nie wygląda źle.
Więc to że ciągle spada na pewno nie jest spowodowane słabymi wynikami za III kwartał.
Moim zdaniem spada dlatego że nie ma informacji o dywidendzie więc pojawiają się obawy że będą chceli zatrzymać zysk w spółce ( jeśli będzie dywidenda to należy się spodziewać mocnego wybicia)
Jest też drugi powód przez który nie rośnie, chyba nawet ważniejszy.
Zmiany w prawie jakie wchodzą od stycznia 2022 r
Zmienia się nie tylko wysokość opłaty stałej o 0.5%.
Ale przede wszystkim zmiany w opłatach zamiennych, min pojawia się high Water Mark, i premia za wynik nie będzie naliczana kwartalnie tylko rocznie.
Więc od nowego roku żeby pobrać opłatę za wynik fundusz skarbca będzie musiał pobić benchmark nie na przestrzeni kwartału a na przestrzeni roku, w dodatku będzie musiał znajdować się na all time High.
Moim zdaniem w ogromnym stopniu wpłynie to na przychody skarbca.
Przy PPK opłaty jakie może pobrać Skarbiec są groszowe nawet jeśli aktywa będą szybko rosły to Skarbiec niewiele na tym zarobi