Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek
Dnia 2011-06-02 o godz. 22:40 ~centurion z Galicji napisał(a):
> A ... możesz dać jakieś bliższe namiary na tę technologię
> protetyczną ? Póki co to w Galicji mosty protetyczne się
> leje... ze stali, a potem zdobi pocelaną najczęściej.
A co
> do zapłaty... to od razu jak dajesz robotę... dawaj
> rachunek łapiduchowi, że tę robotę otrzymał. Lepiej czasami
> zapłacić podatek niż... zostać bez gatek, czyli kasy...
> Żona weszła w chromasit... to tworzywo trochę gorsze od
> porcelany... po paru mostkach
(udanych !!!) pani stomatolog
> zapodała, że jej ta technologia nie interesuje... I ...
> 12.000
zeta w plecy (materiały + aparatuta) ... tak, że
> radzę uważać z nowinkami, jeśli się nie ma pewnośći, że
> zbyt będzie ...

U nas w Wawie jest straszna konkurencja,więc ciężko zdobyć lekarzy to raz,a dwa-chcą,żeby schodzić z cen,za dużo jest szkół,bogaty dzieciak zakłada pracownię,robi dumpingowe ceny,a kanalia stomatologiczna się łasi na to,najwyżej młody poprawi za darmo.A najgorzej jest z płaceniem przez te najbogatsze mendy-jeździ taka Mercem GL za ponad 300 tysięcy i się targuje o.....5 złotych na punkcie w naprawie,choć na każdej pracy ma przebitkę 3-4 krotną w stosunku do ceny technicznej.
Generalnie my też robimy klasycznie korony i mosty,aczkolwiek są tacy,co wysyłają właśnie za granicę,żeby z cyrkonu wycięli,ale tego jest mało,sprzęt kosztuje kilkaset tysięcy i jeszcze trzeba mieć na to zbyt.
A co do Chromasitu,to pamiętam jeszcze,jak w szkole robiliśmy,był jeszcze drugi system Spectrasit utwardzany światłem.
I tu tak,jak opisujesz,wychodzi lekceważenie technika przez lekarza:
A co tam,kupiła sobie sprzęt,nie ważne,że za moją namową,nie będę dawać roboty,niech sobie sprzęt wsadzi w d....-tak to bym sparafrazował.
Nie rezygnuję całkowiecie z zawodu,będę utrzymywał kontakt z szefem,ale działam w kierunku warsztatu samochodowego-ojciec prowadzi niewielki warsztacik,chę rozreklamować i zacząć poszerzać działalność na początku o diagnostykę komputerową,potem może coś się zobaczy w kwestii geometrii :).