Jak wiadomo sama wielkość wishlsity w dniu premiery nie jest najważniejsza. Kluczowa jest jej "świeżość". Dlatego też sprawdziłem jak to się ma jeśli chodzi o Succubusa w kontekście innych ważnych tegorocznych premier grupy PLW - Prepper, Tenants, GSS i Buma (nie porównywałem do CMS21, gdyż on miał bardzo młodą i nową).
Wishlista Succubusa najbardziej jest zbliżona do tej z Tenants. Obie gry zaczęły je budować w okresie dwóch miesięcy od siebie (Succubus styczeń 2019, Tenants marzec 2019). Tenants jak wiemy miał w dniu premiery 208k, Succubus będzie miał o ok. 60-65k wyższą.
Jeśli chodzi o Preppera to miał on jednak sporo starszą wishlistę. Nie mam danych kiedy dokłądnie zaczął ją budować ale w momencie startu Succubusa Prepper miał już 83k zapisów, co oznacza, że doszło mu potem jeszcze 181k do dnia premiery (a więc także mniej od Succubusa w analogocznym okresie).
Gas Station - miał najświeższą z wymienonych gier wishlistę (o 8 miesięcy młodszą od Succubusa). Aczkolwiek co warto podkreślić - gdy on zaczynał budować swoją Succubus miał już 68k. Potem GSS uzbierał 135k do dnia premiery a gra Madmind ok. 205k.
Z pewnością jest też dużo świeższa od Buma (on miał 93k gdy Succubus startował, potem doszło mu jeszcze 119 czyli ponad 2 razy mniej od Succubusa w tym samym okresie).
Podsumowując - nie jest tak źle z tą wishlistą. Inna kwestią jest gatunek. Pamiętam jednak że w 2018 roku najbardziej wyczekiwaną grą PLW wcale nie był HF tylko Agony. On zawiódł oczekwiania. Teraz mamy szansę na rehabilitację. Czy Madmind ją wykorzysta? Według mnie tak.