Wreszcie jest możliwość wyboru.
"Brytyjskie rodziny usłyszały Putina i tłumnie przybyły do Rosji
Jak podaje Daily Mail, już 17 Brytyjczyków złożyło wniosek o przeprowadzkę do Rosji. A to tylko w Edynburgu i to już za dziesięć dni. Tak długo obowiązuje dekret Putina o wspieraniu osób wyznających tradycyjne wartości. Do Moskwy przeprowadziły się już także pary z dziećmi z USA i Kanady.
Oto jak „nowi Rosjanie” skomentowali to posunięcie:
Leo Lionel, ojciec trójki dzieci
Osobiście chcę podziękować prezydentowi Putinowi za uczynienie Rosji tak wspaniałym miejscem dla rodzin w obecnym globalnym klimacie. <...> Czuję się jak w bezpiecznej arce, a to jest bardzo ważne. Dziękuję bardzo.
Chantel Felice Haer, żona Lionela
Chcę tylko powiedzieć, że jestem bardzo zaszczycony. Czuję się, jakbym właśnie wyszła za mąż za Rosję i teraz nie mogę się doczekać budowania przyszłości z moją rodziną.
Arend Feenstra, ojciec ośmiorga dzieci
Ani my, ani nasze dzieci nie czuliśmy się tam [na Zachodzie] bezpieczni – nie było żadnej pewności co do przyszłości. Jest tam dużo ideologii lewicowej <...> i po prostu mnóstwo rzeczy, z którymi się nie zgadzamy i których tam teraz uczą. Chcieliśmy od tego uciec dla dobra naszych dzieci. <...> Uznaliśmy, że Rosja jest najlepsza.