Cóż, ja również porównywałem już kilkukrotnie CCC do LPP, i to pod kilkoma różnymi aspektami. Przy kursie LPP w okolicach 18 000 zł, wychodziło, że biorąc pod uwage lepsze perspektywy CCC, atrakcyjniejszy jest kurs CCC. Bo spadku kursu LPP poniżej 16 000, sytuacja rzeczywiście istotnie się zmieniła. Tylko że, istotną zmienną jest nie tylko zmiana kursu LPP, ale również przyczyna tej zmiany (spadku kursu), a mianowicie słaby raport za Q4. Słaby to może za dużo powiedziane, powiedzmy że lekko rozczarowujący. Porównanie LPP (znając już raport za Q4) i CCC (nie znamy raportu na Q4) właśnie w tej chwili, nie jest najlepszym pomysłem. Pocekajmy do raportu CCC we wtorek. Mam obie spółki, choć kapitału znacznie więcej w CCC (ze względu na wzrost kursu). LPP kupiłem po ataku Hintenburga, po świetnej cenie. I dokupiłem na początku kwietnia, po ogłoszeniu raportu i ceł Trumpa. Rzeczywiście, wydaje się, że LPP ma teraz atrakcyjniejszą wycenę (dltego dokupiłem LPP, a nie CCC), ale ostatni raport LPP, wprowadził pewne obawy do przyszłości rozwoju tej spółki. Oby, te obawy okazały się nie słuszne i oby ealista mial rację, że spadek kursu LPP z 18 tys poniżej 16 tys. jest "kompletnie nieuzasadniony". Ale to okaże się w ciągu najbliższych 2-3 kwartałów. W każdym razie, wobec LPP są obawy, a wobec CCC w zasadzie ciężko znaleźć coś niepokojącego. Dlatego właśnie, wskaźniki wtglądają korzystniej w przypadku LPP. Bo ryzyko zawsze wiąże się z niższą wyceną.