Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  13,78 zł , zmiana od tamtej pory: 4,35%

Re: Lipa z tym

W poniedziałek, 14 października, w Gdańsku GG spotkala się z  prezesem Orlenu, panem Ireneuszem Fąfarą. Tematem rozmowy była sytuacja akcjonariuszy mniejszościowych Energi w kontekście wyroku dotyczącego delistingu spółki. Prezes Fąfara wyraził determinację, aby rozwiązać ten problem. Zadeklarował także gotowość do podjęcia szczegółowych rozmów

Orlen będzie musiał przemówić ...jak to wpłynie na kurs zobaczymy....

prezes Orlenu pan Ireneusz Fąfara jak wynika z linku

https://www.youtube.com/watch?v=7sO-sKE-YMk

https://www.youtube.com/watch?v=BB7vnVe8e3A

podczas konferencji powiedział dokładnie tak cytując

Dziękuję za pytanie.Minęło 4 miesiące od opublikowania uzasadnienia wyroku sądu .Jestem w stałym kontakcie z towarzystwem inwestorów indywidualnych Energi miałem z nimi spotkanie nie dalej jak trzy tygodnie temu w Gdańsku i poinformowałem i jeszcze raz powtórzę nawet dzisiaj 13 listopada zakończyliśmy prze .../ tutaj spogląda na panią Magda Bartoś /czy potwierdzi /przetarg ... przetarg chyba tak trzeba powiedzieć na wybór kancelarii prawnej która nam w tym pomoże /rozwiązać spór z akcjonariuszami mniejszościowymi ENERGA SA czy może chodzi o uzasadnienia sądu w nawiasie mój dopisek /. Wybraliśmy kancelarie prawną. Dokonujemy wiarygodnej wyceny akcji spółki Energa SA i opracowujemy scenariusz dalszych działań o których poinformujemy w najbliższym czasie jak tylko doradcy prawni skończą swoją pracę

Panie prezesie pan mówi że wydajecie grube pieniądze pewnie na kancelarie prawną która dokona wyceny akcji Energa SA
Ja myślę że znana jest panu wycena bilansowa tych aktywów to jest sprawa oczywista ktoś dokonał tej wyceny wpisał taką pozycje do aktywów /audytor się pod tym podpisał mój dopisek / więc jakby w tym momencie pan chyba strzela sobie w kolano

Drugie pytanie korzystając z okazji mogę króciutko czy pożyczka z EBI w kwocie 3,5 miliarda /preferencyjne warunki / w jakiej części będzie ona przeznaczona dla spółki ENERGA OPERATOR ...odpowiada pani Magda Bartoś ...kredyt jest przeznaczony na modernizację sieci dystrybucyjnej energii elektrycznej a takie sieci w grupie posiada tylko spółka Energa Operator której 100 % akcji ,jedyny właściciel to ENERGA SA ...która w ponad 90 % należy do Orlenu

Nie strzelam sobie w kolano odpowiada prezes Orlenu tylko podchodzimy z najwyższą starannością do zarządzania aktywami które także dotyczą spółki ENERGA SA a tylko do tego co pan powiedział muszę to powiedzieć nie jesteśmy spółką państwową ,jesteśmy spółką giełdową gdzie państwo ma 49 głosów ,nie jesteśmy spółką państwową to bardzo ważne.
Pojawiły się dodatkowy głos z sali ale bez mikrofonu więc nie słyszeliśmy treści ...prezes mówi potem

Ja /prezes/ mam propozycje zrobimy to tak ponieważ nie jest to konferencja poświęcona tylko sprawą ENERGA SA Ja podkreślę jeszcze raz pracujemy nad rozwiązaniem sprawy z przeszłości dotyczącej sprawy akcjonariuszy ENERGA SA dzisiaj 13 listopada zakończyliśmy postępowanie na wybór doradcy prawnego przygotowujemy tą kwestie jesteśmy w stałych relacjach z towarzystwem inwestorów indywidualnych ENERGA SA .Jeśli panowie macie jeszcze pytania to ja zostanę po konferencji i porozmawiam z panami ale to nie jest miejsce abyśmy się przekrzykiwali od tej chwili nie będę odpowiadał na żadne pytania dotyczące spółki ENERGA SA dziękuję bardzo

Czy organizatorzy GG lub ich przedstawiciele byli na prezentacji strategi ...bo podobno po prezentacji bez transmisji live podczas spotkań z dziennikarzami można było zadawać pytania ...ba nawet jeden z akcjonariuszy piszący na forum pod pseudonimem Autor: ~Andi [91.207.127.*]2025-01-13 07:15 w wątku Kilka Dni twierdzi że zadał pytanie prezesowi po konferencji dotyczącej strategi
treść pytania zadana prezesowi Orlenu
jakie rozwiązania przygotowują dla nas w kontekście wyroku
prezes Orlenu na to mówi
odpowiedz przedstawimy w krótce i odeszłem bo wiedziałem że więcej pary nie puści

ostatnia wypowiedz która poniżej i pochodzi z lutego to
Parkiet zapytał (Orlen) czy rozważa wykup akcji i wycofanie Energi z GPW

Temat delistingu wybrzmiewa też w Enerdze. Na razie górą są inwestorzy mniejszościowi, którzy wygrali w tej sprawie w sądzie. Ale piłka jest w grze. Zapytaliśmy dominującego akcjonariusza (Orlen), czy rozważa wykup pozostałych akcji i wycofanie Energi z giełdy.
  zarząd Orlenu w @ odpowiedział autorowi artykułu – Zgodnie z deklaracjami będziemy dążyć do uporządkowania sytuacji w grupie Energa. Obecnie trwa analiza prawno-finansowa różnych scenariuszy – odpowiedział na nasze pytania Orlen. 

https://www.parkiet.com/firmy/art41778801-gieldowe-batalie-inwestorow

cytując GG ...Miniony rok był dla nas czasem intensywnych działań na rzecz sprawiedliwości i uczciwego traktowania akcjonariuszy Energi i Orlenu. W 2024 roku udało się m.in.:

Nawiązać dialog z nowym zarządem Orlenu i doprowadzić do zobowiązania do rozwiązania problemów akcjonariuszy mniejszościowych ENERGA SA ;

link poniżej

https://przeciwnaduzyciom.pl/wesprzyj-walke-o-uczciwe-dywidendy-przekaz-15-podatku/

Prezes i Orlen za daleko zabrnęli medialnie aby nie przedstawić propozycji rozwiązania sporu /trudno powiedzieć czy Was zadowoli /dlatego doradzałem zaprosić Orlen na negocjacje nawet /zawiesić notowania / szukać wspólnie kompromisu

wierność wartościom, takim jak rzetelność, odpowiedzialność, wiarygodność oraz uczciwość ład korporacyjny itp - takie priorytety na kolejną dekadę nakreślił prezes zarządu Orlen podczas prezentacji nowej strategii największej firmy w Polsce zobaczymy jak będzie to wprowadzał w życie

Warto zaznaczyć że prezes Orlenu ma licencje maklera papierów wartościowych /pracował Ireneusz Fąfara pracował wcześniej jako dyrektor domu maklerskiego...w wyborze na prezesa Orlenu był wspierany przez Trzecią Drogę /Holownia i PSL /

W mojej wizji ponadprzeciętnych zysków dalsze notowania są uwzględnione dalsze notowania GPW ...oczywiście rozumiem że niektórzy już teraz chcieliby wyjść z inwestycji ze względu choćby na wiek wiec metoda negocjacji można znalesc kompromisowe rozwiązanie które im na to pozwoli a pozostali będą czekać dalej na ponadprzeciętne zyski .Przy okazji gdyby Orlen ogłosił wezwanie to My decydujemy czy je zaakceptujemy

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENERGA -0,69% 14,38 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.