Wyzwania producentów z branży spożywczej
Prezes zarządu w Grupie Makarony Polskie w rozmowie z nami wskazał obecne największe wyzwania dla producentów branży spożywczej w Polsce.
Z początkiem 2024 roku ma miejsce w naszym kraju duży skokowy wzrost kosztów pracy związany z podwyżką płacy minimalnej. W rzeczywistości podwyżki objęły całe załogi, bowiem oczekiwania płacowe są także w środowisku specjalistów, kadry inżynierskiej i managerów. Równocześnie następuje ponad 10% wzrost cen usług począwszy od usług serwisowych po usługi logistyczne. Z drugiej strony ustabilizowały się na wysokim poziomie ceny surowców, materiałów i energii, co pozwala nam planować działalność w okresach kwartalnych. Ale wyczuwa się wśród producentów niepewność – czy eskalacja wojny na Ukrainie nie zburzy tej chwilowej stabilizacji – stwierdził Zenon Daniłowski.
Następują również istotne, dynamiczne zmiany w środowisku prawnym, zarówno na szczeblu krajowym, jak również unijnym. Zakres zmian legislacyjnych z jakimi muszą się obecnie zmierzyć przedsiębiorcy, ma wpływ nie tylko na obecne, ale również przyszłe funkcjonowanie firm, stanowiąc wyzwanie zarówno od strony organizacyjnej, jak również kosztowej, np. wdrożenie KSeF, wdrożenie unijnej dyrektywy „single use plastic” ograniczającej zużycie plastiku czy dyrektyw CSRD i tzw. taksonomii w obszarze zrównoważonego rozwoju i docelowego przejścia gospodarki europejskiej na gospodarkę obiegu zamkniętego – dodał prezes Makaronów Polskich.