Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

marsh Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Najpierw następuje tu warunek chęci zgłoszenia, że chcę się
> opiekować dzieckiem ( złożenie wniosku ).
> Następnie na tej podstawie oświadczenie, że z tego konkretnego
> powodu przerwę prowadzenie działalności.
> W wyniku tych zdarzeń następuje zwolnienie z płacenia
> składek na ubezpieczenie.
> Dwa pierwsze warunki są niezbędne, konieczne i wystarczające,
> by zaprzestać płacenia składek.
> Zwróć uwagę na kolejność zdarzeń oraz wyraźne wskazanie przyczyny.

Marsh, to tylko przypadek, że akurat dla tej grupy ubezpieczonych ustalono kolejność zdarzeń. Nie ma tutaj nic do rzeczy kolejność w naszym przypadku.
Wspominałam już na tym forum, że dnia 12 grudnia zgłosiłam wyrejestrowania od 13 grudnia, z tego powodu, że 12 grudnia zachorował mój syn i wiedząc, że będę musiała mu poświęcić swój czas, zgłosiłam ten fakt w ZUSie. Dnia 12 grudnia napisałam im na odpowiednim druku, że od jutra działalności nie wykonuję. Po czym 20 stycznia następnego roku ZUS wystosował do mnie pismo,że zmuszona jestem poprawić druk wyrejestrowywujący, ponieważ data złożenia druku jest wcześniejsza aniżeli data wyrejestrowania. Czyli nie zaakceptowali sytuacji, o ktorej piszesz, że najpierw musi wystapić chęć zaopiekowania się dzieckiem, a dopiero później oświadczenie o przerwie w wykonywaniu.
Ta kolejność w ustawie, którą podał Mmartini nie jest istotna, bo my nie mieliśmy takiej możliwości. Istotne jest w niej to, że ustawa stanowiła, a ZUS informował zainteresowanych, że aby skorzystać z zasiłku macierzyńskiego trzeba przerwać działalność zarobkową. Powtórzę przerwać DZIAŁALNOŚĆ ZAROBKOWĄ !

> Przyczyny dla których ubezpieczony ma ochotę zaopiekować
> się dzieckiem są bez znaczenia dla przerwania działalności.

A jednak nie są obojętne, ponieważ nas nikt nie pytał o wskazanie przyczyn podczas wyrejstrowywania, ponieważ nie było podstawy prawnej, która nakazywałaby się pytać o powody nie wykonywania przedmiotu naszej działalności. Moje przerwy w wykonywaniu, wielkorotnie był powodowane chorobą syna i co z tego, jak wcześniej powody nie wykonbywania działalności nikogo nie interesowały, a teraz terroryzują mnie, abym im zapłaciła składki za te okresy.

A wszystko dlatego, że ZUS od wiosny 2004 pomylił pojęcia wykonywania tej zgloszonej do ewidencji działalności z prowadzeniem działalności, które dla ZUSu jest zupełnie obojętne. Nie ma nawet takiego pojęcia jak "prowadzenie działalności" w ustawie o SUS. Czasami nawet używa dla jeszcze większego zaciemnienia pojęcia - zaprzestania działalności.

Ubezpieczonym jest prowadzący i posiada tytuł do ubezpieczenia w okresach wykonywania działalności, a obowiązany jest opłacać składki w momencie ... no właśnie
Tak samo jak w przypadku np. pracownika, gdzie

ubezpieczonym jest pracownik i posiada tytuł do ubezpieczenia w okresach obowiązywania stosunku pracy, a obowiazany jest opłacać składki w momencie pobrania wynagrodzenia za pracę.

Pozdrawiam - gośka