Na potwierdzenie słusznoci tego co napisałam dnia 21 stycznia 2006r.
Re: Likwidacja czy zawieszenie działalnoci
Autor(ka): gossi (...) Wysłano: 21/01/2006 18:39
Na druku GUS RG-1 Wniosek o wpis do Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej lub o zmianę cech objętych wpisem
jest w punkcie 58 miejsce na wpisanie daty rozpoczęcia działalnoci. W nawiasie podano, że trzeba podać faktycznš lub przewidywanš datę PIERWSZEJ CZYNNOCI, NA RZECZ KTÓREJ PODMIOT POWSTAŁ.
Zapytałam więc w GUSie, o jakich czynnociach dokładnie jest tutaj mowa (aby nie było nieporozumień). Powiedziano mi, że chodzi o czynnoci prawne i ekonomiczne wykonywanych w ramach przedmiotowych zakrelonych w zgłoszeniu do EDG, czyli tych czynnoci na rzecz których podmiot powstał.
Zapytałam, czy załatwianie spraw urzędowych zalicza się do tych czynnoci. Uzyskałam odpowied przeczšcš.
Poprosiłam o przykłady takich czynnoci. Wymieniono: podpisywanie umów w zakresie prowadzonej działalnoci, dokonywanie transakcji zgodnych ze zgłoszonš działalnociš, czyli tych czynnoci dla celów których podmiot powstał.
Pokrywa się to z definicjš działalnoci podanš w PKD i jednoczesnym wyłšczeniem z działalnoci podstawowej, czynnoci pomocniczych, które tylko wspierajš tš działalnoć zgłoszonš jako cel założenia firmy.
A ZUS i niektóre sšdy mówiš, że wszelkie czynnoci sš wiadectwem na to, że działalnoć wykonujemy!
Zdaniem ZUSu i niektórych Sšdów nawet nie wykonywanie czynnoci jest wykonywaniem DG, bo w tym czasie mylimy o DG, przyjmujemy stan gotowoci.
Dlaczego tak sšdzš? Nie wiadomo. Podobno definicja DG zawarta w PDG zmusza nas do tego.
A przecież definicja nas nie zmusza, ona tylko normuje, co jest a co nie jest DG. W jakim przypadku mamy do czynienia z DG, a w jakim przpadku o DG mowy być nie może.
Wyranie napisano w niej "Działalnociš gospodarczš jest ..."
Jak długo to jeszcze będzie trwało?!!! ... jestem już kłębkiem nerwów, zwykłej herbaty już nie piję ... rokoszuję się teraz melisš, dziurawcem, miętš :)
Pozdrawiam - goka
PS. Próbuję razem z dar3czkiem rozruszać południe. W Kronice Beskidzkiej niebawem ukaże się artykuł opisujšcy nasze zmagania z ZUSem, artykuł o próbie dochodzenia swoich praw, o naszym organizowaniu się.
Goka