Naczelny Dowódca Sił Zbrojnych Oleksandr Syrski meldował Prezydentowi sytuację na wszystkich głównych kierunkach, zwłaszcza w Torecku i Pokrowskim, a także o operacji w obwodzie kurskim.
Poinformował o tym w Telegramie prezydent Wołodymyr Zełenski – podaje Ukrinform.
„Poranny raport szefa komisarza Oleksandra Syrskiego o sytuacji na wszystkich głównych kierunkach, zwłaszcza w Torecku i Pokrowskim, a także o operacji w obwodzie kurskim. Ani na sekundę nie zapominamy o naszym wschodzie. Poinstruowałem szefa komisji, aby wzmocnił kierunek pakietów dostarczanych obecnie przez partnerów” – poinformował Zełenski.
Zauważył, że w obwodzie kurskim siły zbrojne posuwają się „od jednego do dwóch kilometrów w różnych obszarach od początku dnia”.
„I w tym samym okresie ponad 100 schwytanych żołnierzy rosyjskich. Jestem wdzięczny wszystkim zaangażowanym. Przyspieszy to powrót do domu naszych chłopców i dziewcząt” – zauważyła głowa państwa.
Rosja przenosi wojska ze swojej bałtyckiej eksklawy Kaliningradu do obwodu kurskiego.
https://mil.in.ua/wp-content/uploads/2024/08/Screenshot_1-14.jpgMinister obrony Litwy Laurinas Kaschyunas powiedział Zełenskiemu w Kijowie, że Federacja Rosyjska wycofała część swoich jednostek z Kaliningradu, aby powstrzymać ofensywę Sił Zbrojnych Ukrainy w Kurszczynie.
W rozmowie z prezydentem Zełenskim wyraził szacunek dla działań Ukrainy na północy i stwierdził, że obecnie nikt nie mówi, że „czerwone linie” zostały przekroczone.
Jego zdaniem kolejnym dobrym sygnałem ze strony partnerów byłoby pozwolenie na użycie broni dalekiego zasięgu: „Będziemy za tym lobbować. Jestem pewien, że powinniśmy to zrobić.”
„
Mówię narodowi litewskiemu: spójrzcie, jak Ukraińcy walczą o was, bo z powodu swojej walki muszą wycofać swoje wojska z Kaliningradu. Nazywamy to nawet „demilitaryzacją” Kaliningradu, która dzieje się dzięki odwadze waszego wojska, dzięki waszym decyzjom ” – powiedział Laurinas Kaschiunas.
Przeniesienie sił
Rzecznik zauważył, że Rosjanie zgromadzili na południu dużą liczbę personelu, a liczba przerzucanych przez nich jednostek jest stosunkowo niewielka, aby mówić o osłabieniu lub zdjęciu kurtyny kontynuacji ofensywy na kierunku południowym.
W komentarzu dla Politico Łychowa dodała, że Rosjanie przerzucają do Kurszczyny jednostki nie tylko z Zaporoża, ale także z obwodu chersońskiego.
https://mil.in.ua/wp-content/uploads/2024/08/photo_2024-08-12_00-43-15-3.jpg