Nocti - dla mnie to, czy wdrożenie zielonego emitera TADF NCL przez Inuru będzie miało miejsce w tym, kolejnym, czy jeszcze kolejnym miesiącu, nie robi zasadniczej różnicy. Wiem, że NCL zakończyło pracę nad tym emiterem już jakiś czas temu i teraz piłka jest po stronie Inuru. Inuru zgodnie z treścią podpisanej z NCL umowy, traktuje NCL jako swojego strategicznego dostawcę i jest w trakcie budowy specjalnej linii produkcyjnej dostosowanej do emiterów i zaawansowanej chemii OLED Noctiluki. Nie budowaliby specjalnej linii, gdyby nie zakładali jej istotnego wykorzystania. W chwili obecnej na świecie występują problemy z dostępnością i terminową dostawą zaawansowanej elektroniki (ze względu na zaburzone łańcuchy dostaw, Covid, wojnę w Ukrainie itp) i być może stąd te opóźnienia z ukończeniem tej linii. Chciałbym podkreślić, że Inuru to tylko jeden z oficjalnie zaprezentowanych 16 tematów nad którymi obecnie pracują. Idę o zakład, że pojawienie się nowych, dobrych informacji ze spółki to kwestia nieodległego czasu. To wynika choćby z "mapy drogowej". To nie musi być Inuru.
Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że UDC (Universal Dispaly Corporation) niedługo kończą się patenty na część zaawansowanej chemii OLED z ich oferty. Sam ten fakt stwarza dla NCL dużą szansę. Już w chwili obecnej NCL ma możliwość syntezy do 100 kg emiterów rocznie. W styczniu zaczynają pracę w znacznie większym i lepiej wyposażonym laboratorium, chcą do końca roku podwoić zatrudnienie osób które zajmują się syntezą. Zatrudnili rzecznika patentowego i bardzo doświadczoną osobę dedykowaną do obsługi zapytań w sprawie syntezy kontraktowej. To o czym napisałem tylko w tym akapicie sprawia, że kwestia pojawienia się przyzwoitych przychodów z syntezy kontraktowej, to kwestia nieodległego czasu.
Podsumowując - Inuru, to tylko kwestia czasu. Synteza kontraktowa jako sposób na systematyczne przychody - mają zarówno możliwości techniczne jak i kompetencje, żeby to zrealizować. Zaprezentowali 16 obiecujących relacji biznesowych z wielkimi graczami z których niech chociaż tylko kilka przerodzi się we wspólny projekt wdrożeniowy, a przeniesie to spółkę na inny poziom. Na deser mamy możliwość wygrania głównej nagrody na loterii w postaci pomyślnego zakończenia prac nad niebieskim emiterem PVD, a dodatkowo w finale, mamy bardzo realny scenariusz przejęcia NCL za bardzo dużą kwotę przez któregoś z wielkich graczy. Dla mnie Noctiluca ma mega potencjał, tylko nie wszystko na hurra. Dajmy im chwilę czasu. Oni i tak pracują na 100% swoich możliwości.
Pozdrawiam