Lentex mam od kilku a może nawet już od kilkunastu lat, natomiast Relpol obserwuję od roku, może nawet dłużej. Nigdy nie zdecydowałem się go kupić. Mogłem w pewnym momencie kupić go poniżej 5zł, ale nie wszedłem w Relpol. A oto moja opinia o obu spółkach
Lentex:
Przeżyłem już kilka 5-10% skupów, na których można było dobrze z zarobić. Wszedłem w Lentex w momencie jak Lentex kupił Novitę. Dawne czasy. Wtedy jako akcjonariusz Novity postanowiłem przerzucić się na Lentex. Jak dla mnie Lentex to bardzo stabilna spółka, z dobrym zarządem, zarabia na akwizycjach. Kupuje, a potem sprzedaje to co kupiła za dużo większą kasę. Przez te skupy akcji, akwizycje, sprzedaże różnych spółek, chomikowanie kasy w spółce, wskaźnik C/Z nie nie mówi o Lentexie. Zdaża się z kwartału na kwartał, że ni z tego ni z owego, jest kasa ze sprzedaży jakiejś spółki i jest dywidenda, albo skup kolejnych 10% akcji po cenie +20-30% wyższej od ceny rynkowej. Oczywiście powstaje pytanie, co będzie jak te skupy doprowadzą do tego, że w pewnym momencie główni akcjonariusze będą chcieli wycofać spółkę. Niemniej, jak do tej pory Lentex dawał zarobić mniejszościowym, więc można mieć nadzieję, że przy zdejmowaniu z GPW nie będzie tragedii.
Relpol:
Maleńka spółka ze zrównoważonym polskim akcjonariatem, na co zawsze zwracam uwagę. Wadą jest to, że jest to bardzo mała spółka i poza okresami hossy (obecnie) ciężko będzie z niej wyjść lub wejść w nią. Śmieszy mnie, jak na forum ludzie wypisują, że spółka ma cokolwiek wspólnego z PV. Z tego co wiem, produkuje przekaźniki elektro-magnetyczne więc chyba ma niewiele wspólnego, albo prawie nic wspólnego z OZE, ale mogę się mylić. Z tego co pamiętam, Relpol jest w fazie poważnych inwestycji, i gdyby nie pompowanie obecnej ekipy rządowej pieniędzy w postaci grantów i dotacji w polskie firmy, to obawiam się, że obecnie, ze względu na duże inwestycje, w Relpolu mogłoby nie być tak różowo. Zobaczymy jak sytuacja będzie wyglądać po Ikw.
Dla mnie Relpol jest nadal wielką niewiadomą w skali długookresowego inwestowanie, na Lentexie natomiast przy obecnej jego relatywnie niskiej cenie chyba trudno będzie stracić.