A może odpowiedzi należy szukać tutaj.
Po wynikach za II kwartał starzy akcjonariusze sami podbijali cenę akcji chcąc przekroczyć 50 zł.
Pisałem Wam o tym, że między innymi i ja "uśredniłem" pod górkę.
Teraz po wynikach za III kwartał niestety nikt nie chce ryzykować - i słusznie, bo tutaj scenariusz może być różny.
Napiszę to co ja myślę.
Dziwnym trafem przed raportem za III kwartał ktoś sprzedaje akcje. Po dobrym raporcie nadal sprzedaż między innymi z ukrycia. Pytanie dlaczego? Przecież powinien rosnąć?
Prawdę powiedziawszy, nie wiemy ile akcji jest w obrocie i ile w sumie jest w naszych rękach "drobnych akcjonariuszy".
Ja pisałem że ponad 70 tysięcy, ktoś mnie poprawiał że około 35 tysięcy.
Nie wszyscy posiadacze uczestniczą na forach giełdowych.
Pojawiają się pytania: co z akcjami oddanymi przez DMS Holding po 15 zł, czy będą utrzymane poza rynkiem, czy ktoś z obdarowanych nie puszcza ich powoli sondując rynek do jakiego poziomu opłaca mu się zejść.
A co ze skupem akcji przez WAT?
https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2022-05/WAT-skup-akcji-regulamin-18.05.2022_202205190356873221.pdf
Zapis:
1. Czas trwania wykupu akcji własnych: a) Wykup akcji własnych Spółki trwać będzie nie dłużej niż 36 (słownie: trzydzieści sześć) miesięcy od dnia podjęcia Uchwały. b) Wykup akcji własnych nie może trwać jednak dłużej niż do wyczerpania się środków, jakie Spółka przeznaczyła na wykup.
Od 18.05. - do tej pory nie skupiono ani jednej akcji?
I to:
b) Nabycie akcji własnych, w ramach przedmiotowego upoważnienia, nie może następować po cenie niższej niż 10,00 zł (słownie: dziesięć złoty) i wyższej niż 100,00 zł (słownie: sto złotych) za jedną akcję. c) Spółka może nabywać wyłącznie akcje w pełni pokryte.
I to:
CEL WYKUPU
1. Dysponowanie zakupionymi akcjami: a) Nabyte przez Spółkę akcje własne mogą zostać, stosownie do § 4 Uchwały, przeznaczone w szczególności do dalszej odsprzedaży, bezpośredniej lub pośredniej, do obsługi programu opcji menedżerskich, w przypadku jego uchwalenia lub do zamiany, albo w inny sposób zadysponowane przez Zarząd Spółki z uwzględnieniem potrzeb prowadzonej działalności gospodarczej. b) Przed podjęciem decyzji o zadysponowaniu nabytymi akcjami własnymi, Zarząd zobowiązany jest zasięgnąć opinii Rady Nadzorczej.
Jota w jotę, to samo jest zapisane w "Regulaminie skupu akcji" Ackerman z 10.01. 2019 roku
https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2019-01/ACK_skup_akcji_regulamin_10.01.2019_201901100478123856.pdf
Dużo było i jest nadal domysłów z naszej strony na co przeznaczą skupione akcje, a zero informacji ze spółki o akcjach już skupionych w latach poprzednich.
A może faktycznie chcą w przyszłości, w ramach tych 3 lat skupić akcje ale po cenie w granicach 10- 20 zł i wyjść z rynku NC?
Przecież nic im nie stoi na przeszkodzie żeby obniżyć kurs akcji nawet do 10 zł, wystraszyć pozostałych i skupić co się da.
Potrzymam akcje do skonsolidowanego raportu za rok 2022 niezależnie od wszystkiego.
Pozdrawiam.