WITAM
Zostałem wpisany do krd. w sposób niezgodny z ustawą. Po konsultacji z przedstawicielm krd okazało się, że:
- krd nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wpisy swoich Klientów, czyli wystarczy opłacić abonament i mozna wpisac co sie chce i kogo sie chce. Pomimo tego, że ustawa i regulamin jasno precyzuje co podlega wpisowi (łacznie cztery warunki). Nie ma żadnej kontroli nad wpisami a pola do wypełnienia nie mają nic wspolnego z wymaganiami ustawowymi. Wg pól w formularzu krd, wystarczy zobowiązanie pow. 200 zł (konsumenci), 60 dni opóźnienia i wczesniejsze ostrzeżenie o wpisie a to jest niezgodne z ustawą - brakuje określenie rodzaju zobowiązania, bo tylko niektóre można wpisac.
Czyli jesli ktoś zawarł ze mną umowę (albo i nie zawarł), ani razu sie z niej nie wywiązał a tylko wystawiał rachunki, to po kilku miesiącach może wpisac mnie mnie do krd. Bez wzgędu na przebieg sprawy, np. fakt sporu pomiędzy podmiotami co do wykonania usług, kwestionowania jakości świadczeń, kilometrów korespondencji, itp. I NIKT TAM TEGO NIE WERYFIKUJE ! Zatem element szantażu jak znazł (jestem jego !
przepisy karne - z ustawy w tym zakresie są o kant d*** roztrzaskać - bo przypisanie elementu winy wpisującemu bezprawnie jest co do zasady w takich przypadkach niemożliwe (np. wystarczy mieć opinie prawnika "rozumiem, że kiepskiego", że wpis jest mozliwy) - prokuratorowi pozostaje tylko umorzenie.
Moge zgłosić zarzuty (za jedyne 61 zł (sic!) i "już" po 21 dniach mam szanse na odpowiedź.
żeby wystepować przed sądem cywilnym musze wykazać szkode - a to nie proste, ci co sie znają to wiedzą.
RESUMUJĄC:
- CZY KTOŚ Z PISZĄCYCH NA TYM FORUM MIAŁ PODOBNĄ SYTACJIĘ DO MOJEJ I JAK TO SIE SKOŃCZYŁO?
- CZY KTOŚ Z BIURA KRD MOŻE MI POTWIERDZIĆ CZY NAPRAWDE JEST TAK ŻE TO CAŁE KRD TO TYLKO STRONA GDZIE KAŻDY ZA NIEWIELKĄ (RELATYWNIE) OPŁATĄ MOŻE WPISYWAĆ CO MU SIE CHCE BEZ (JAK WYKAZAŁEM WYŻEJ) W ZASADZIE ŻADNYCH KONSEKWENCYJ ?