HRC nie przynosi zysków które OBECNIE mogłyby przy podobnym do innych firm (konsultingowo-doradczo-rekrutacyjnych) C/Z=25 dawać uczciwa wycenę na poziomie wyższym niz góra 1-2 złote (a i to naciagane) gdyby zdołali wygenerować "uczciwy" milion czy nawet 2 to wycena na poziomie 4-6 zł byłaby możliwa do zaakceptowania.
Ba HRC ma nawet możliwość jako spółka z nietypowymi propozycjami wygenerować wyższe zyski ale właściciel jakoś nie chce od wielu lat tego pokazać - dla mnie jest traktowana jako prestiżówka do pokazania się na świecie (bo prezio jest w wielu organizacjach prawniczo rekrutacyjnych znany) a nie jako źródło zarobków - od tego jest kancelaria i usługi prawnicze.
Wydawać by sie mogło - głupie 2-3 miliony zysku roko do roku dla kogos tak obrotnego jak Patataj - no ale jak widać wisi mu to choc zapewne mógłby - przy 10% free flołcie kręci spółką małym palcem.
Ostatnie raporty kwartalne to opadanie na dno - tu sie wiele nie zmieni a nie wierzę że spółce uda sie nagle w 3 kwartale "wynaleźć" zysk usprawiedliwiający jej realna wycene na poziomie nadmuchanego 4 zł.
Trochę szkoda bo spółka pokroju HRC np. Biztech z zyskiem 0,5 mln wyceniana jest na ok 0,4 zł - i to jest realna wycena po której ta spółka "jest grana" przy czym podałem ja jako ciekawostkę a nie jako cos co warto kupić.
Jeśli prezio wyjaśniłby i pokazał się to znacznie ociepliłby ów spadek i akcje za samą "pokazanie ryjka" w mediach nagrodziłyby wycenę wzrostem w myśl zasady "uczciwy chłop, przegiał ale sie wyspowiadał - lubimy takich"
A tak schował ciup w ziemie nic nie wyjaśnia i niepewność na rynku dobija małych którzy gryza palce.
Po mojemu spółka dociagnie bardzo wolno do ostatniego spadku (ok. 6 zł) i tak sobie będzie istnieć - ale z łatką "szwindlu roku"
CHyba że szykuje sie coś jeszcze i np. 3 kwartał pokaże zyski albo inny kosmiczny wynalazek - wtedy uzasadnienie tych 4-6 zł będzie miało miejsce - na pewno nie 20 bo ta cena była POD MEDICOFARME.
Tyle w temacie ...