Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 50Autor:
alek092[37.225.72.*]2022-12-13 16:36
Dnia 2022-12-13 o godz. 16:27 ravcio napisał(a):
> Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie to ETF jest traktowany jak akcje i blokują po kupnie środki ich nie wezmą na depo pod kontrakty bo są już zablokowane na inną operację. Jak jest z zamykaniem przez DM to jeszcze na szczęście tego nie testowałem i nie wiem.
Źle zrozumiałeś, bo on ETF sprzedał, a nie kupił.
Rachunek akcyjny i kontraktowy to dwa odrębne rachunki i aby gotówka ze sprzedaży ETF zasiliła depozyt na rachunku kontraktowym, to należy dokonać przelewu wewnętrznego z rachunku kasowego na kontraktowy.
Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 50Autor:
alek092[37.225.72.*]2022-12-13 16:55
Dnia 2022-12-13 o godz. 16:47 ravcio napisał(a):
> Jeśli dobrze pamiętam to np. Beta ETF WIG20short czy kiedyś jak ja kupowałem Lyxora Etefy były normalnie traktowane jak akcje czyli zrobiłem operacje stałem się posiadaczem i blokowali pod to środki i nie było już żadnej możliwości nic z nimi zrobić. Mówię o zakupie ETfa na shorta. A jak masz go ileś dni wcześniej i chodzi o sprzedaż czyli zamkniecie (nie otworzenie tego na shorta) to też nie ma dostępu do kasy po operacji tylko jak się rozliczy tak jak akcje. Więc nie rozumiem o jakim przelewie między rachunkami mówisz.
Nie mam teraz czasu na odpowiedź, ale widzę, że się zupełnie nie orientujesz w temacie.
Czy można było delikatniej napisać, że ten niby gracz nie wie, że przepływy pieniężne między rachunkami kasowym i kontraktowym, może zlecić tylko ich właściciel?
Biuro maklerskie NIGDY tego nie zrobi bez dyspozycji właściciela. Takich kwiatków ze strony Ravcia można odnaleźć bardzo wiele na tym wątku.