Za parę dni rusza mój punkt RUCHu w niewielkiej miejscowości oczywiście na przystanku. Opowiem Wam co trzeba zrobić żeby móc taki dzierżawić i w nim sprzedawać na sowim przykładzie. A wiec, jako że ciężko teraz o pracę postanowiłem otworzyć taki kiosk, łatwe to ze względu na to iz nie trzeba zbyt dużych sum jak na założenie sklepu. Widząc od 2 lat nie prosperujący kiosk pojechałem do RUCHU i zapytałem, co musze spełnić, aby w takim kiosku sprzedawać oczywiście na zasadach dzierżawy. Miła pani powiedziała iz oczywiście musze założyć działalność i znaleźć dwóch ludzi na poręczenie weksla na 10.000zł na prasę. [ z tym powiem ze jest duży problem i ciężko znaleźć takie osoby bo jak wiemy nikt nie chce w takim czym uczestniczyć] jednak udało mi sie takie osoby znaleźć. Wiec najpierw poszedłem do Urzędu Miasta i załatwiłem sprawie z założeniem firmy, potem do Urzędu Statystycznego po REGON a następnie do Urzędu Skarbowego. Jeśli koś chce wiedzieć więcej co gdzie złożyć w jakim urzędzie może przeczytać tu: www.pit.pl/rejestracja-firmy/index.php . Następnie poszedłem do RUCHU podpisać, stsowne papierki z osobami które poręczą mi weksle na prasę, bo weksel nie napisałem wyżej potrzebny jest jeśli chcemy mieć prasę z RUCHU a musimy ja brać od nich bo nie ma możliwości brania od KOLPORTERA który nie potrzebuje takich weksli. Potem pani dała mi klucze do mojego kiosku. Oczywiście zaczęło sie sprzątanie i malowanie itd. Potem, jako że mam dobre układy z hurtowniami wziąłem towar z odroczonym terminem płatności, i poukładałem wszystko. Jak sie wyżej ktoś pytał czy na towar wystarczy 5000zł hmmm.... zależy czym chcesz go wypchać, ale na styk powinno starczyć bo chemia to jakieś 2000 papierosy [tu zdarzy ile chcesz włożyć i mieć fajek, a wiadomo ze wypadało by mieć dużo] potem artykuły szkolne, gumy batony soki, wypadało by mieć także kary do komórek, ja w swoim zamierzam zainstalować terminal do drukowania takowych gdyż teraz nie ma sensu kupować na zapas kart. Co do biletów to nie wiem bo narazie ich nie będe mieć bo nie wiem jak to z nimi jest i ile trzeba na starcie zakupić. Jak mową to w magazynie firma musicie to przeliczyć dla określonej lokalizacji, tego co będziecie sprzedawać itd.
A co do wyposażenia kiosku to w RUCHU przynajmniej u mnie można poprosić o stojaki itd, wiec nie trzeba wydawać kasy na wyposażeni oni to dadzą ze swoich magazynów.
Trzeba też wliczyć w koszty że od razu będziecie musieli go ubezpieczyć od kradzieży, wandalizmu itd. Można też zainstalować alarm i ochronę ale w fazie startu to zbędne. To chyba na tyle mam nadzieje że pomogłem niektórym. Pozdrawiam i powodzenia :)