Generalnie warto pamiętać o tym, że ów "sternik" musi zrobić wybicie na sporym wolumenie i to połączone z regularnym zbieraniem akcji większymi pakietami (przy okazji pozbywając się kolarzy), żeby przekonać innych, że to nie było chwilowe wybicie tylko zmiana trendu. Myślę, że większość krótkoterminowców wysypie się już w okolicach 11-11,5 zł, dlatego to będzie pierwszy test siły wybicia.
Swoją drogą widać bardzo dobrze jak udała się akcja zaniżania i jak wpłynęła na psychikę akcjonariatu, po tym jakie są oczekiwania co do wzrostów. Jak dla mnie nawet 20 zł za papier nie jest niemożliwe (to tylko c/z 4, czyli i tak najniższe na stalówkach). Dużo też zależy od tego co będzie w raporcie i jaki zamieszczą komentarz do wyników. Jeżeli zrobią jakiś mały wywiad jak prezes Cognora i powiedzą, że spodziewają się takiego zysku jak w I kwartale albo lepszego no to nie zdziwi mnie nawet 30 zł przed raportem za IIIQ (chociaż wcześniej byłaby oczywiście kolejna zwała pod odebranie papiera, ale poziom już byłby jednak zapewne trochę wyższy niż teraz). Niemniej do wyników myślę, ze zobaczymy tutaj co najmniej 15 zł.
Ja już tutaj przestałem w ogóle wierzyć w logikę, dlatego każdy scenariusz jest możliwy. Jeżeli teraz utrzymają przez ten tydzień poziom 10,5-11 zł, to uznam ze rzeczywiście szykuje się przestawienie na skup na wyższych poziomach. Jeżeli wróci tzn. że po prostu ktoś się pospieszył ze skupowaniem akcji przed prawdopodobnym wybiciem. Warto pamiętać o tym, że to nie jest system zero-jedynkowy w stylu jeden grubszy kontra drobni. Przemieliło się tutaj kilka milionów akcji, więc zapewne jest kilku ludzi, którzy mają kilkadziesiąt i kilkaset tysięcy akcji. Mam jedynie nadzieję, że również grubsza spekula zbierała papier i będzie miała dość siły, żeby podciągnąć go na wyższe poziomy. Interesujące jest tez ilu ludzi czeka na taki sygnał z wejściem w papier. Są tacy co nie lubią mrozić kapitału i wola wejść trochę wyżej o ile spodziewają się solidnej stopy zwrotu. Zdecydowanie Boiwm, jest na chwilę obecną najlepszą wskaźnikowo spółką uwzględniając firmy pokazujące zyski z II kwartału.
P.S.
"Niestety" to jest jakiś troll. Pisze hasłowo zarówno o spadkach na 6-7 zł, jak i o wzrostach na 30 zł, dlatego ciężko z nim dyskutować, najlepiej po prostu ignorować jego posty.