Kolego... Inwestuję w giełdę od lat. Widziałem tutaj skoki kursów zbliżone lub większe jak w przypadku naszej spółki. Co mogę powiedzieć tym, którzy wczoraj i dziś psioczyli w niebogłosy na prawo i lewo na forum, zakładali posy z wykrzyknikami (byli i tacy ktorzy naganiali w ten sposób na spadki co częściowo im się udało bo część inwestorów wpadła w panikę i się wyprzedała, na czym naganiacze skorzystali bo dokupili taniej i mają czym handlować w kolejnych dniach i co najważniejsze zarobić na krwawicy waszej) jak to źle się kurs zachowuje bo spada/leci/nurkuje, jest shitem/syfem itp. itd. ,proszę Koleżanek i Kolegów -gra na giełdzie to głównie pokora i cierpliwość. Skoro kupiłeś tydzień temu, poczekałeś 2/3 dni u urosło na tyle byś skakał na 3m w górę ze szczęścia to znaczy, że dobrze zainwestowałeś. Jak każda spółka tak i tej akcje poddane są korekcie kursu. Nie znam spółki, która by miała krzywą wykresu tylko w kierunku na północ. Przeanalizowałem na szybko historię kursu z ostatnich dwóch tygodni. Wnioski są i potwierdzają teorię, że spółka najpierw rosła (od 02.04 do 06.04), czyli kilka dni na bazie sprzyjającej atmosfery związanej z branżą (dobre infa z rynku lub dobre plotki z forum), przemielono po kilka milionów akcji w trakcie każdej sesji. Od 06.04. rozpoczęła się korekta podyktowana to brakiem mocnych info z rynku za to mocnymi feakami z forum, podpuszczeniami przez naganiaczy na spadki, nakręcaniem jeden drugiego między sobą na tym samym forum. Od chwili spadków, każdego dnia rano na starcie było chwilowe lub więcej niż chwilowe odbicie, to czas na dobranie a nie puszczanie akcji po zaniżonym przez panikę kursie. W dniach spadkowych (od 06.04) sprzedano znacznie mniej akcji niżeli obrócono w trakcie sesji wzrostowych (02.04-06.04) za to sprzedawano po dużo niższych kursach co spowodowało wrażenie poważnego tąpnięcia. Wnioski są takie: duża ilość inwestorów nie sprzedała akcji i je trzyma, to Ci którzy mają mocne nerwy i są już doświadczeni w tego typu sytuacjach (nie dali się podpuścić naganiaczom, trolom z różnymi nickami zakładającymi co rusz nowe posty z wykrzyknikami i pisane wielką literą o tematyce paniki). Grupa sprzedająca to mniej doświadczeni inwestorzy, który ulegli panice sugerując się porannym TKO ( poszli w panice za trendem sugerując się kilkom pokazanymi PKC i PKCO) i sami nakręcili tzw. śnieżna kulę, która zmiotła ich pewność siebie, wytrwałość i część zysków. Można by tytaj pisać w nieskończoność o całej tej sytuacji a i znajdą się za chwilę negatywni komentatorzy mojego zdania. Co pozostało zrobić, jak się zachować? Otóż może ktoś ujrzy w tym wskazanie, że w grze giełdowej należy zachować spokój. Kierować się tylko potwierdzonymi informacjami a nie pustymi postami, pisanymi wielkimi literami z wykrzyknikami, wywołujacymi panikę a nie podpartymi ani wiarygodną wiadomością w środku, ani linkiem do niej ani uzasadnieniem autora. Proście takich twórców feaków by wkleili scrina posiadania akcji danej spółki na dowód, że są w nią zaangażowani a nie tylko po to by siać zamęt i panike. Jeśli tego nie zrobią lub nie skomentują swoich tez to nie kierujcie się tylko tytułem założonego przez nich postu z wykrzyknikami a najlepiej zbanujcie ich przez zgłoszenie w prawym górnym rogu moderatorowi do usunięcia. W ten sposób oczyścimy to forum z pseudo inwestorów. Dziś polecam tym którzy przeczytali ten wpis by wstrzymali się na kolejne dni ze sprzedażą akcji. Spółka jest po NWZA, mogą być w kolejnych dniach publikowane jakieś istotne informacje co do osiągnięć, planów, inwestycji, umów, kontraktów, współpracy, wyłączności itp. To da kolejne impulsy do wzrostów, nie panika. Analogicznym przykładem jest Biomed, który również w ostatnim czasie przeszedł korektę a wczoraj, czyli we środę już śmiało podejmowano próbę odbicia z myślę satysfakcjonującym efektem. Na dodatek po sesji pojawiło się info o podpisaniu kontraktu z kolejnym partnerem handlowym branży medycznej. Zatem cierpliwości, dobrych i wiarygodnych informacji i oczekiwanego efektu. Pozdrawiam wszystkich zaprawionych od lat.