a niby dlaczego ma lecieć na 14? ja nie widzę żadnych mocnych przesłanek - poza paniką, która jak wiadomo zawsze szkodzi....
Po tak sporej korekcie o wiele bardziej prawdopodobne jest odreagowanie w górę - oczywiście nikt nie twierdzi że kurs poleci na 30 zł, ale mocne odbicie które zniweluje chociaż połowę ostatnich spadków jest bardzo prawdopodobne.
Aby minimalizować możliwość poniesienia straty Inwestowanie w giełdę powinno być realizowane w dłuższym horyzoncie czasowym, minimum klika miesięcy... ktoś kto wszedł po 19 -20 zł ma oczywiście na dzień dzisiejszy pecha, ale kto powiedział ze np za miesiąc nie odrobi tych strat? ja nikogo nie naganiam, raczej staram się uspokoić panikę - na wystraszonych inwestorach największy interes robią starzy wyjadacze giełdy, którzy najpierw podkręcają papier do góry, ludzie widząc to wpadają w szaleństwo zakupów i bez opamiętywania kupują po irracjonalnych cenach.... Chwilę później starzy wyjadacze powoli wychodzą z akcji i potem nastaje drugie - przeciwstawne szaleństwo czyli panik i masowa wyprzedaz akcji, a wtedy Ci sami starzy wyjadacze odkupuja od spanikowanego tłumu akcje za bezcen,,,
I powiedzcie mi jaka tu jest logika: Tydzien temu ludzie zabijali sie o te akcje placąc ponad 20 zł za papier.... a dzis nie tak łatwo znależć kupca po 15,50 zł.
Pytam więc czy PERMEDIA ogłosiła upadłość? czy powódź zalała ich fabryki? czy może jest jakis generalny strajk i zatrzymanie produkcji na kilka tygodni?.
Oczywiscie odpowiedz jest jedna : żadne z powyższych - w spółce w tym czasie kompletnie nic sie nie wydarzyło... Czyli logiki brak - jest tylko szaleństwo...