Dnia 2024-07-20 o godz. 00:18 ~MIKI napisał(a):
> Ciekawe co bedzie we wtorek. Ja stawiam ze SP musi projekt zlozyc w pon, nie wierze ze to bedzie na walnym. Chcialbym sie mylic, bo mam duzo akcji i wszystkie zablokowane po 100 zl. Dywidenda min 2,65 zl dalaby wzrost bez udzialu szortow do ok 38 zl i mocne wsparcie. Wowczas ewentualny odkup moglby kurs wywalic bardzo wysoko….zobaczymy co bedzie:)
2,65 zł na akcję? To dałoby ok. 160 mln złotych dla SP. Kwota bardzo małą wobec potrzeb gotówkowych budżetu, który już zmaga się ze mniejszymi wpływami, a wydatki są przecież ogromne, a deficyt planowany gigantyczny. Ja spodziewam się dywidendy min. dwucyfrowej, raczej bliżej 20 niż 10 złotych na akcję. Dlaczego? Dlatego, że optymistyczne perspektywy wydobycia (nowe ściany), wzrost ceny surowców oraz restrykcyjna polityka płacowa zarządu spowodują, że ubytek kilku mld. złotych w kasie spółki po wypłacie dywidendy szybko zostanie uzupełniony nowymi, rekordowymi przychodami. Tak wysoka dywidenda sprawiłaby, że kurs akcji szybko sięgnąłby wartości 100+ złotych.