Dnia 2020-05-08 o godz. 04:44 ~Poundland napisał(a):
> Nie wiem, czy oni nie kombinowali coś przy tych odpisach. Bez nich w punkcie 4 sprawozdania zatytułowanym "Skonsolidowane sprawozdanie z przepływów pieniężnych" mielibyśmy korekty nie 23.7 mln, ale 11 365 934,97, a wtedy przepływy pieniężne z działalności operacyjnej nie wynosiłyby prawie PLUS 8 mln, ale MINUS 3 916 443.84 !!!
Popełniłem błąd, gdyż odejmując odpisy firmy od korekt w Skonsolidowanym sprawozdaniu z przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej powinienem skorygować o nie także zysk netto, gdyż ten zysk, a raczej w naszym przypadku strata, została powiększona o te odpisy. To dałoby kwotę zysku netto MINUS 2 925 193.69. I jeśli tę kwotę skorygujemy o korekty, ale już bez odpisów wartości firmy, to mamy przepływy pieniężne w kwocie PLUS 8 440 741.28, czyli takie same, jak w sprawozdaniu finansowym, co oznacza, że ciągle są jednak dość spore przepływy pieniężne z działalności operacyjnej i to nie jest żadna kombinacja i "kreatywna księgowość" z ich strony, jak to sugerowałem. To był mój błąd.
Jeszcze raz sorry za moje niedopatrzenie.