Dnia 2017-02-20 o godz. 21:43 ~bio napisał(a):
> no właśnie spółka swoją ceną szoruje po dnie a tu tacy fachowcy. czy 5 gr to jeszcze drogo ?
No, piać z zachwytu nad tymi fachowcami to ja nie będę. Normalni. Nie można się czepiać, ale to wsio.
A czy drogo?
Na razie - jak widać - ludzie nie mają zaufania do spółki. I pewnie patrzą, że i po groszu było. Ale jak zobaczą, że znikają akcje po 5,6,7,8 groszy i nikt nie dokłada- sytuacja pewnie się zmieni.
Akcji jest 195 mln. Z tego 103 mln objęte przez wierzycieli w ramach układu - nie weszły na rynek. Bodaj 80 mln obejmowanych po ok. 50 groszy i chyba też nikt nie starał się o dopuszczenie do obrotu. W obrocie są chyba tylko najstarsze - może 12 mln branych nawet po1,5 - 3 zl bodaj. Byl split 1:2 więc o polowę taniej. Oczywiscie w ostatnich latach handlowano i po groszu,gdy spółka była w czarnej d.... ale tylko dlatego chyba mamy jakąkolwiek podaż do 20 groszy.
Może się mylę, ale obstawiam taki scenariusz: podadzą strategię i kurs przy wciąż mizernych obrotach powędruje do 20-30 groszy. Wtedy podadzą cenę nowej emisji - 40-50 groszy. I kurs znowu wzrośnie.
Mogliby sami pociągnąć za parę złotych, ale myślę, że chcą być świętsi od papieża ( Calatrava w akcjonariacie, po ostatniej zabawie z KNF... ) i nie będą szli drogą pana P..
A czemu nowe akcje mają być drogie? Bo teraz jest 195 mln akcji a nowa emisja to niecałe 5 mln. Ważniejsze chyba od taniego dodruku w tej liczbie, jest pokazac że się cenią i dać parę złotych spółce z emisji. Uff, sorry za pisaninę, ciekaw jestem, czy choć w części się to sprawdzi. Co do wcześniejszych emisji- piszę z pamięci, więc mogłem walnąć się ciut,ale nie tak,by miało to znaczenie.