Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Jago z układem!

Nici ze współpracy z IDMSA. Do kupienia będzie majątek wart według syndyka około 19 mln zł.

IDMSA już nie chce ratować Jago

Na początku maja upadłymi mrożonkami zainteresował się IDMSA, a właściwie nie tyle mrożonkami, ile płynną, giełdową spółką z majątkiem i potencjałem restrukturyzacyjnym, jak wówczas twierdził Grzegorz Leszczyński, prezes IDMSA.

Obie spółki podpisały umowę, która pozwalała na przeprowadzanie „analizy stanu prawnego i finansowego w celu podjęcia współpracy”, gdzie IDMSA mógłby zostać inwestorem finansowym.

— Ten projekt jest zakończony i żadne rozmowy się nie toczą — twierdzi Rafał Abratański, wiceprezes IDMSA, nie chcąc podać powodów takiej decyzji.

— Regularnie ktoś się zgłasza z propozycją inwestycji, a my później prowadzimy analizy — ucina Rafał Abratański. To moment, w którym syndyk nie musi już dłużej wstrzymywać sprzedaży majątku. Gdyby zrobił

to wcześniej, mógłby pozbawić spółkę szansy na kontynuowania działalności dzięki potencjalnemu zastrzykowi finansowemu.

— Złożyłem w sądzie wycenę nieruchomości spółki na ok. 19,25 mln zł. Jednocześnie wciąż nie wiem, czy udało nam się zidentyfikować cały majątek Jago, bo jest on bardzo rozproszony. O zakończeniu rozmów z inwestorem nic mi nie wiadomo — mówi Marcin Żurakowski, syndyk Jago.

— Spółka na różnych etapach wysprzedawała co ciekawsze składniki majątku, jak centra dystrybucyjne, więc nie wiem, czy to, co zostało, będzie atrakcyjne dla branżowego inwestora — mówi pragnąca zachować anonimowość osoba z branży.

Wielkość wszystkich wierzytelności Jago nie jest jeszcze znana. Zarząd Jago odmówił komentarza dotyczącego obecnej sytuacji spółki i rozmów z inwestorem.

Sąd, ogłaszając upadłość likwidacyjną spółki, uzasadnił, że od 2008 r. prowadzi ona nierentowną działalność, więc nie jest przygotowana do sanacji układowej.

Co będzie można kupić od syndyka?

13,7 2,8

mln zł Na tyle wyceniono mln zł Taka jest wycena nieruchomość z chłodnią Jago nieruchomości z chłodnią w Bydgoszczy. w Skierniewicach.

1,14 1,2

mln zł To wartość zalesionej To wysokość wyceny nieru- działki w Krzeszowicach. chomości biurowej Jago oraz magazynów (głównie samochodowych) w Książenicach.

Pamietajcie zawsze jak są złe infa to kurs rosnie tak tez teraz bedzie jestem pewna

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JAGO -66,67% 0,01 2012-10-24 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.