Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,01 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: Info z Sądu

Elchapo - rozszyfrowałem Ciebie, mało wiesz, zgadujesz i zdarzało CI się trafiać. Być może coś słyszałeś, ale nie bardzo składasz to w całość - albo się nie uzewnętrzniłeś z informacjami. Teraz parę słów podsumowania ode mnie.

Czytajcie szybko, bo może szybko zginąć ;)

Czy będzie info i zwrot w sytuacji?
Prezes postawił wszystko na jedną kartę albo wycykał tłum. Nie mnie oceniać. Jedno jest pewne, o ile przed 24 maja był bardzo chętny do rozmów telefonicznych, o tyle po tym dniu wyraźnie nie ma ochoty na kontakty z inwestorami. Tak czy inaczej, rozmawiałem z Sądem i ze świadomością odpowiedzialności potwarzam: NA DZIEŃ 21 CZERWCA UPADŁOŚCI NIE OGŁOSZONO - przypomnę, że wniosek złożono miesiąc wcześniej. Informacja jest jawna, wiec nie ma co się kneblować. Sąd zwrócił do Sapling S.A. zarządzenie, którego treści nie podają oczywiście przez telefon, ale taki dokument Sąd przekazuje w kilku przypadkach, m.in. brak opłaty, niekompletny wniosek itd.

Przyznaję, że zredukowałem mój pakiet o 75% - reszta została "na wszelki wypadek". Dzisiaj, z perspektywy czasu i mniejszego zaangażowania mój pogląd na sprawę jest nieco inny. Zaczynam przyjmować za realny scenariusz upadłości jako straszaka albo demonstrację determinacji. Przypominam:
- Sapling ma uporządkowane struktury, zoptymalizowane wydatki,
- rozmawia o nowych kontraktach
- sukcesywnie zmniejsza stratę
- i ma jednego wierzyciela z konkurencji, który rzekomo życzy sobie spłaty wierzytelności :)

I na tej podstawie Pan Pawluk SKŁADA WNIOSEK O UPADŁOŚĆ SPÓŁKI. Przyznaję, że sytuacja jest kuriozalna. Liczę, że jakoś to się rozwiąże, choć moja strata jest już nie do odrobienia, no może częściowo - zawsze to coś.

Rozmawiałem z Prezesem kilka razy, pytałem o kruszącą się Radę Nadzorczą, o sytuację w firmie, o zwoływanie NWZA, o analizę sprawozdań przez RACHUBĘ itd. Za każdym razem słyszałem, że nie ma powodów do niepokoju, firma jest uporządkowana, zoptymalizowana, podjęte uchwały pozwalają funkcjonować sprawnie do momentu uzupełnienia Rady itd. No i taka niespodzianka.
Nadal wierzę, że karty rozdawane są w "subskrybcji prywatnej" i widzimy tylko wierzchołek góry. W przeciwnym razie...

Trzymajcie się. Jeżeli ktoś ma ochotę porozmawiać merytorycznie - proszę o cynk.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SAPLING 0,00% 0,01 2019-01-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.