Masz rację Gosiu. Można prowadzić działalność o której piszesz, można także uprawiać "inżynierię finansową" i nie prowadzić działalności gospodarczej. Byle było to zgodne z prawem. A jak jest - widać po karach nałożonych przez KNF (nie konkretnie na PCA, ale na spółkę, która jest dość ściśle powiązana zarówno poprzez osoby, jak i kapitał).
Generalnie fakt. Przejęzyczyłem się. Powiedział o działalności OPERACYJNEJ, a nie gospodarczej.
Ale gwoli ścisłości - nie jestem "fanem" PCA, ale akcjonariuszem, który wymaga działalności zgodnej z prawem. Aktywnym? Tak. Bo potrzebna jest aktywność by się odezwać (mniejsza lub większa oczywiście, ale jednak co do zasady AKTYWNOŚĆ).
Więc trzymajmy się FAKTÓW i oceniając na chłodno działalność spółki związaną z handlem węglem.... porównanie wcześniejszego okresu, do momentu wydzielenia segmentu mającego zajmować się tym handlem... wypada niesamowicie MIZERNIE.
Odsyłam więc do pytań zadanych spółce, na które nie padły odpowiedzi i co do których zgłoszono sprzeciw. O Vattenfall, o "opinię prawną" i innych. Obraz spółki w tym kontekście maluje się mocno blado i jakoś zdecydowanie DZIWNIE. I Akcjonariusze to widzą. I będą wyjaśniać.