Polecam lekturę Całego działu II . Podział spółek KSH ! Ja po jego przeczytaniu trochę się chyba uspokoiłem !? Art. 529
par. 3 Wspólnicy spółki dzielonej (akcjonariusze to chyba w rozumieniu ksh to samo?) mogą otrzymać obok udziałów lub akcji spółek przejmujących ... dopłaty w gotówce nie przekraczające łącznie 10 % wart. bilansowej przyznanych udziałów lub akcji właściwej spółki przejmującej ..., bądź 10 % wartości nominalnej przyznanych udziałów lub akcji właściwej spółki nowo zawiązanej. Dopłaty spółki przejmującej są dokonywane z zysku bądź z kapitału zapasowego tej spółki.
par. 4 Każda ze spółek przejmujących lub ... może wydanie swoich udziałów albo akcji wspólnikom spółki dzielonej uzależnić od wniesienia dopłat w gotówce nieprzekraczających wart. o której mowa w par 3 (powyżej).
Dla mnie, mogę się oczywiście mylić wynikają z tego następujące wnioski:,
1. Żadna krzywda nam jako posiadaczom akcji Impela nie powinna się wydarzyć,
2. Z w/w zapisów ksh akcjonariusze Impela stają się z "automatu" akconariuszami VDSA,
3. Wprowadzenie VDSA na giełdę ma prawdopodobnie zasilić finansowo spółkę w celu sfinansowania awizowanych inwestycji deweloperskich. Giełda to wg. mnie obecnie najtańsza forma pozyskania kapitału z rynku.
4. Ponad 3,5 mln akcji imiennych (ok 25 % wszystkich akcji), zobowiązanie do ich sprzedaży itd. świadczy chyba o wejściu jakiegoś dużego instytucjonalnego inwestora w Impel.
... jutro będzie ważny dzień. Mam nadzieję, że sytuacja w Libii nie zakłóci prezentacji wyników i być może planów Impela.