Nie mam nic aktualnie z PSH jak pisałem, sprzedałem po 2,63-2,64 w tych okolicach wcześniej łykając bodaj po 2,31 akcje. Od tego czasu nie dotykam PSH, czekam spokojnie na rozwój wypadków. Kiedy góra? Choć dla mnie jesteś troll, to odpowiem najrzetelniej jak umiem - musiałoby zajść kilka czynników:
1) pozytywny jutrzejszy raport (ale on w znikomym stopniu będzie miał wpływ na kurs nawet jeśli jakimś cudem będzie pozytywny) - przez pozytywny rozumiem, że spółka ma małe zobowiązania, bo od tego będzie zależeć czy tu jest potencjał na zysk. Pytanie ile też wisi na zapasach/inwestycjach;
2) wyższa sprzedaż gry - tylko na razie sprzedaje się fatalnie, liczyłem na kilka recenzji dziennie to by dawało kilkaset sztuk dziennie i byłoby ok, dawałoby nadzieję na zwrot do końca roku. Niestety sprzedaż klapnęła i praktycznie się zatrzymała. Wejdą jakieś promocje to to podbije trochę sprzedaż, ale w zwrot 2 milionów w tym roku już nie wierzę, musiałoby być 600 recenzji po pełnej cenie;
3) ogłoszenie daty premiery na konsole - przy czym tu też pytanie jaki koszt konwersji, czy robiona wewnętrznie, czy zewnętrznie, itd., ale pod to info by coś urosło;
4) road mapa, coop, itd. - były obietnice, tego nie ma, przez to też kurs się osuwa, bo zero komunikacji z rynkiem i nie wiadomo co tam w tej spółce się dzieje i jakie są perspektywy.
Jak się jednak zadzieją powyższe rzeczy to widzę odbicie, ale nie jakieś rewelacyjne, max 25-50% w zależności od "klimatu", może być też tak, że po prostu zatrzyma to spadki i wzrostów większych nie będzie tylko kiszenie się na tych poziomach.
By faktycznie to poleciało mocno w górę to tu nie wystarczy tylko info o zwrocie kosztów, bo koszty były niskie, a spółka ma się rozwijać, zatem musi pójść raport o dużej sprzedaży.
A to dopiero możliwe jest przy okazji premiery na konsole, gdzie jeśli uda się estymować, że gra się dobrze sprzedaje, to powinno zacząć rosnąć, a jeśli to potem będzie potwierdzone ESPI po tym jak już będą raporty od Sony i MS to jest szansa na powrót na poprzednie poziomy, tj. 6-7 zeta. Ale na ten moment nie widzę tego niestety w tak optymistycznych barwach. Cały czas przepalają kasę, konwersja na konsole to też jakiś koszt, a jak tam się sprzeda nie mam pojęcia. Obstawiałem lepszą sprzedaż niż na PC i dalej tak obstawiam, ale jeśli ta "lepsza" sprzedaż to będzie 30 tys sztuk, no to niestety niewiele to pomoże na kursie.
Wszystkie tu scenariusze są możliwe na ten moment, ale jestem pewien, że jeśli zarząd nie zacznie prowadzić jakichkolwiek tutaj działań informacyjnych to kurs będzie się dalej osuwać, bo po prostu nie ma pod co teraz grać, a zarząd też nie daje argumentów by wierzyć w poprawę sytuacji. Nawet na ten wpis o nieopłaconych tłumaczeniach nikt nic nie odpisał publicznie, a powinni od razu odpisać, że przepraszają i że będzie to uregulowane i odezwą się na priv. A tam nic, wisi to jak wisiało. Więc wygląda to kiepsko niestety.
Ja zapakowałem się w Pepco i mam CDR ze średnią 105 jako główne teraz walory mid-termowe. A tak kółeczka na paru spółkach, bo teraz okres raportów, więc nie ma co ryzykować. Na PSH teraz nawet kółek nie robię, bo nie widzę sensu przy braku realnego popytu.