Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  34,00 zł , zmiana od tamtej pory: -36,78%

Re: Graal - wyniki jak oceniacie???

Dla mnie najważniejsze na plus to brak takich wahań wyników w poszczególnych kwartałach (i to nie związanych z sezonowością) jak w przeszłości. Pamiętam jeszcze dwa, trzy lata temu były one dla mnie zupełnie nieprzewidywalne. Teraz widać też, że wyniki są troszkę zaniżane jak wspomniałeś różnymi odpisami - łącznie w tym roku to już ca 17 młyn zł, przy czym przy takiej skali jednak część z nich raczej będzie powtarzalna, a część to pewnie coś z przeszłości co dobrze, że czyszczą i ma charakter jednorazowy.
W ostatnim kwartale 5 młyn zł to odpisy na zapasy i należności - przy takiej skali sprzedaży odpis na zapasy ca 2 mln to raczej będzie się powtarzał, ale należności chyba powinny być niższe bo jednak większość sprzedają do dużych sieci a tam dłużej się czeka ale raczej nie ma problemu ze ściągalnością.
I kolejny plus to raport, który po odejściu Wijaty znacznie skrócili i zawiera już aktualne informacje a nie 100 str powtarzalnych, starych info, a co dla mnie najważniejsze jest info o odpisach co pozwala ocenić samemu wynik na ile są pewne rzeczy jednorazowe a na ile powtarzalne.
W przeszłości raczej śmieszyło mnie to narzekanie na ujemne przepływy i wśród analityków i na forum - spółka bardzo dynamicznie zwiększała przychody co w takiej sytuacji w naturalny sposób oznaczało wzrost kapitału obrotowego netto, a więc narzekanie na ten czynnik był w mojej ocenie raczej brakiem zrozumienia, ale z drugiej to mnie cieszyło bo rzeczywiście mimo poprawy wyników ciągle można było ją tanio kupić. Ale muszę przyznać, że tym razem również na plus muszę ocenić przepływy, gdyż nie pamiętam kiedy tak dobrze to wyglądało, że spółka ma teraz dodatni stan środków bez wykorzystania kredytów. Pewnie analitycy zaczną się tym podniecać i zwiększą wycenę Graala:) przy obecnych stopach przecież jak zdyskontują przyszłe przepływy to wyjdzie nieźle.na korzyść działają też stopy, bo przecież GRAAL korzysta z kredytów a więc znacznie spadły koszty ich obsługi.
Przy rozwoju eksportu wystąpi też naturalny hedging, więc kursy nie będą miały takiego wpływu.
Ale kolejny kwartał to przepływy już będą ujemne pewnie duża sprzedaż, większe należności, zapasy.
jest nieźle i jedyne czego się obawiam to tej presji sieci w przyszłym roku w związku z podatkiem - już Wawel jest przykładem, ale wydaje mi sie, że GRAAL nie ma takiej konkurencji, ale zobaczymy

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.