Peter
Mysle ze przegapiles okazje, nalezalo obserwowac rynek kiedy spadal funt. Mialem ten sam problem co ty bo zostalem z GBP w reku. Powiem wiecej w styczniu 2007 zakladalem ze kurs GBP do PLN bedzie sie oslabial, wzialem pozyczke po to tylko zeby szybko sprzedac funty i probowac za to kupic ziemie. Pomysl byl super jednakze zalozenie mialem ze funt odbije jeszcze raz do 6zl co sie nigdy nie stalo, ja zostalem z pozyczka juz z transferem pieniedzy do Polski gdzie czekaly ciagle na sprzedaz. Po pol roku kiedy kurs spadal oddalem pozyczke gdyz transakcja wydawala sie coraz mniej atrakcyjna. W tym samym czasie kiedy nie warto bylo juz wymieniac GBP na PLN zostalem z GBP w reku ( pieniadze ktore w miedzyczasie zarobilem). Pojawil sie problem gdyz nie wiedzialem co z nimi robic ale z obserwacji wynikalo mi ze kurs GBP CHF tez traci na niekorzysc GBP co zaskutkowalo transakcja kantorowa na lokalnym odbiciu na wykresie. Zaoszczedzilem na tym min 12% bo mam franki wymienione bezposrednio z GBP po dosc dobrym kusie jak na dzis bo 2.35 i 2.22
Zrobilem to zwykla transakcja kantorowa ktora nie odbiegala w zaden sposob w Londynie w kantorze od kursu wymiany GBP na CHF w Fortis Banku ( sprawdzilem przez telefon w ciagu 5 min jakie kursy w danej chwili oferuja). Przy kwocie wymiany kilku tysiecy GBP ( zalozmy min 5k) mozesz negocjowac kurs z rezerwacja transakcji nawet w kantorze w Londynie pomimo ze nie widzisz pieniedzy bo nie trzymaja takiej kwoty na miejscu. Wplacasz depozyt 1k GBP na transakjce, ustalasz kurs na miejscu, dostajesz pokwitowanie i odbierasz kase za pare godzin lub nastepnego dnia kiedy placisz reszte GBP i obierasz CHF.
Polecic Ci moge kantor na Notting Hill Gate ale nie przy samej stacji metra - ten na samym rogu wlasnie troche zmienial sobie kurs wymiany jak juz mialo dojsc do transakcji bo chial ostro zarobic. Drugi kantor ktory znajduje sie na drodze od stacji metra w kierunku Hide Parku po lewej stronie ( obok jest Nandos ) wlasnie wymienil mi po dobrej cenie i bez problemow ( rezerwowalem kurs ok 14tej i o 18tej juz odbieralem gotowke).
Kilka innych kantorow dosc dobrych jest na Padingtonie ale uwazaj na nich bo sprytnie doliczaja prowizje do wymiany.
Jezeli masz kredyt w CHF to przy zalozeniu ze bedziesz otrzymywal jakies pieniadze w PLN za wynajem warto obserwowac CHFPLN gdyz zakup CHF za PLN moze miec dobry skutek kiedy zmieni sie trend na tej parze. Ja chyba tak zrobie zeby kredyt relatywnie mnie najmniej kosztowal ( trzeba przeliczyc czy bardziej oplaci Ci sie trzymac dalej zarobione PLN czy GBP i ktora walute przewalutowac na CHF w celu splacenia kredytu). Powodzenia.
Mam pytanie : jezeli wiesz gdzie moge obserwowac pary online : PLNNOK lub na odwrot NOKPLN oraz PLNJPY lub JPYPLN Zdaje sobie sprawe ze moga nie istniec ale jakbys cos wiedzial to daj mi znac.
Forexiarz