Może nie będzie tak źle. Na fazę przygotowania MFW do budowy kasę mamy praktycznie zabezpieczoną (poprzednia i obecna emisja). Na fazę budowy potrzebne będzie 12,5 mld zł. Załóżmy, że finansowanie zewnętrzne będzie na poziomie 70%, to z własnej kieszeni firma będzie musiała wyciągnąć 3,75 mld zł. Zakładając, że emisja pod MFW będzie po takiej cenie jak obecna czyli po 72 zł/akcja to do wyemitowania będzie ok 52,1 mln akcji. Po emisji pod MFW łącznie będzie ok 129,3 mln akcji. Dzisiaj kurs to 76 zł, więc jeśli kurs dalej będzie się kisił na tym poziomie po emisji pod MFW, to kapitalizacje wtedy będziemy mieli na poziomie 9,8 mld zł. Moim zdaniem to nierealne a kapitalizację będziemy mieli co najmniej na poziomie 15 mld czyli setkę na kursie powinniśmy przebić i utrzymać.
Kolejną sprawą jest to jakie kto ma oczekiwania względem spółki. Ja na przykład czekam tu na dywidendę i teraz kurs mnie średnio obchodzi. Mam tylko nadzieje, że międzyczasie Dominika nie wycycka mnie przymusowo z akcji:D