Forum Waluty
Dnia 2007-12-13 o godz. 20:06 ewelina83 napisał(a):
> mam na koncie wieksza kwote funtow i nie wiem kiedy je
> najlepiej sprzedac zeby nie byc bardziej stratna niz jestem
> czy funt wroci chociazby do kwoty 5.70
Witam

Zapewne nie jest Pani osamotniona. Spadek kursu GBPPLN jest wszakże zmorą większości Polaków zarabiających na wyspach. Podczas gdy przed poprzednią gwiazdką za funta można było dostać prawie 6 złotych, w tym roku cena spadła już poniżej pięciu.

To co należy zrobić zależy od Pani perspektywy. Jeśli potrzebuje Pani złotówek relatywnie szybko okazją do sprzedaży może być obecna korekta na złotym. Kurs już wzrósł powyżej 5,02 i może jeszcze wzrosnąć powyżej 5,05.

Jeśli może Pani nieco poczekać, nie wykluczone, że w styczniu dojdzie do większej korekty na światowych rynkach w wyniku, których stracić może złoty. W takim scanriuszu poziom 5,15-5,20 uznałbym za atrakcyjny. Z pewnością nie należy oczekiwać powrotu do 5,70 w przewidywalnej przyszłości. Taki scenariusz byłby możliwy jedynie w przypadku poważnego kryzysu finansowego na świecie.

Można oszczędności wymienić jednak w transzach. Np. 20% wymienić już w grudniu po 5,05, 60% w pierwszym kwartale (licząc na większą korektę), a do 20% zostawić licząc na prawdziwy krach i wzrost kursu powyżej 5,70.

Pozdrawiam
  • co z funtem?? Autor: wojtassss3
  • funt Autor: ewelina83
  • Re: funt Autor: przemekxtrade
  • Re: funt Autor: agnieszq
  • Re: funt Autor: przemekxtrade