Dnia 2019-11-25 o godz. 16:41 ~Ferster napisał(a):
> Mam w ofe 60kilka tysi. Jaki mam interes w tym aby oddać to wszystko do zus? Do emerytury uzbieram tam co najmniej drugie tyle. Jeżeli jest choćby cień szansy na to że będzie to moje i dzieci, to wybieram to. Mogą to ukraść albo mogę to oddać dobrowolnie. Taki wybór.
Po pierwsze rozpocząłeś dyskusję od PPK, a nie OFE. Oczekuje od Ciebie ustosunkowania się merytorycznego do tego na co ty naganiasz?
Po drugie - jeszcze nie ma ustawy o likwidacji OFE, ale ....... jak uważasz, że to jest w porządku, że na wejściu zostanie ci 50 tys. (60 tys. x 0,15) to Twój wybór. Każdy podejmuje decyzję samodzielnie i odpowiada za nią. Są dodatkowe elementy tej układanki, którą uwzględniłbym przy podejmowaniu tej decyzji.
Jak czytałeś dokładnie to co napisałem to stwierdzisz, że dla mnie jak ktoś za kradzież uznał przeksięgowanie 50% aktywów z OFE do ZUS, to jak nazwać pobranie w ramach "DOBREJ ZMIANY" 15% aktywów w celu załatania dziury budżetowej??
Osobiście, w celu naprawy błędów poprzedników zgodziłbym się na układ 50ZUS/50uczestnik OFE i zostawiłbym Ci 60 tys. zł jako Twój Prywatny Kapitał Emerytalny.