Mam nadzieję, że nie, gdyż straciłbym trochę do spółki zaufanie.
Jak dotąd:
Właściciele firmy w marcu 2020 nie wiedzieli, że spółka będzie sprzedawać własne testy i myśleli, że kurs 6 pln to świetna okazja by wyjść. Tzw. "Urban wyleszczył Kruszyńskiego". Główny akcjonariusz spółki wyprzedał się ze średnią koło 5PLN.
14.09.2020 - Espi na zamówienie testów podane w trakcie sesji. W poprzedzających dniach kurs spadał na zwiększonych obrotach, ktoś sprzedawał.
29.10.2020 Espi o własnych antygenach - dzień wcześniej wysokie obroty 140k akcji z kursem spadającym z 46.80 na 39.80. Potężna wyprzedaż przed wybiciem.
5.11.2020 - Słynny niespełniony Meksyk - dzień przed kurs bez zmian. Po info spadek kursu. Może dlatego, że kontarkt był tylko na 1.9M EUR a ludzie spodziewali się większych pieniędzy.
12.11.2020 - zamówienie do szpitala za 3 M pln. Kurs spadał przed jak i po info.
19.11.2020 - rejestracja testu COMBO z szacunkiem sprzedaży na poziomie 2m pln za sezon grypowy (czy to znaczy, że mamy teraz się tylu spodziewać?) - dzień wcześniej niewielkie wzrosty ma małym wolumenie.
7.12.2020 - info o pracach nad zakupem gruntu pod nową fabrykę - info bez widocznego wpływu na kurs, kurs nie wzrósł a tydzień później było już 4 pln taniej.
2.01.2021 - info o zamówieniu testów na 4 M pln, kurs cały tydzień przed info pomału spadał.
12.03.2021 - złożenie wniosku o rejestrację nowego testu - tu przez tydzień przed rosło - pierwsze espi, gdzie potencjalnie ktoś mógł kupować wiedząc i wywindować kurs 10% w tydzień.
22.03.2021 - Słynne Niemcy, które kupiły mniej niż obiecały - pewnie negocjując lepsza cenę za sztukę. Kurs spadał cały tydzień przed info, jest odcięcie na kursie, nikt nie skupował przed na potęgę.
13.12.2021 - Zamówienie rządowe 8.9 M pln. Mikro obroty koło 5 k dziennie przed info. Po info nawet spadek kursu.
5.01.2022 - Zamówienie rządowe 94.8M pln. Przed info niskie obroty (poniżej 10k akcji dziennie, raz nawet tylko 2.5k) i zasadniczo płaski wykres.
Dalej nie będę sprawdzać, bo chciałem 10 min max poświęcić na temat, zamiast robić przerwę na szluga. W 2022 nie było większych rzeczy niż ten kontrakt styczniowy.
Insiderzy nie kupowali przed info, w marcu nawet się wyprzedali właściciele firmy no i co do zasady nie było wzrostu zainteresowania spółką przed ESPI. Także zakładam, że jeżeli ktoś kupuje to dlatego, że chce mieć akcje i zbiera - a nie dlatego, że wie o zbliżającym się wydarzeniu. Także ja podejrzewam, że rośnie kurs, bo ktoś kupuje. Może ewentualnie być ciekawe - kto. A nie dlaczego. Bo zapewne ma taki sam powód tego, że akcje chce jak ja - bo widzi potencjał.