Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,30 zł , zmiana od tamtej pory: -36,89%

Re: Ekspert dnia 19.08

No chyba ktoś to zbiera, żeby zagrać chociaż pod raport za II kwartał. Nowe szacunki wskazują na to, że jest jeszcze lepszy niż oczekiwaliśmy. Oczywiście dużo zależy tutaj od globalnego rynku, pewnie niewielu spodziewało się dodatkowo korekty na szerokim i takiego zejścia w dół na Cognorze, W mojej opinii kurs i tak nieźle się broni jak na obecne nastroje i trend spadkowy. Lecimy już drugi dzień połowę tego co Cognor, tak jakoś śmiesznie się złożyło.

Chyba dla wielu osób 10 zł to taki psychologiczny punkt do dobrania. Mnie bardziej frapuje kto tak ładuje akcjami w rynek bez opamiętania PKC. Rozumiem, ze sporo tutaj świeżaków-inwestorów, ale żeby aż tak panikować? Można było spokojnie oddać te akcje kilkadziesiąt groszy wyżej, a przy pakiecie kilkudziesięciu tysięcy akcji jest to już oszczędność kilku tysięcy. No ale nic, to nie moje pieniądze więc nie ma co się zastanawiać głębiej nad tym.

Najbardziej dziwi mnie dynamiczny spadek na Cognorze, chyba Bowim stanowił swego rodzaju forpocztę spekuli tam i teraz zwalenie kursu to bułka z masłem. Już widzę ten tok rozumowania "Skoro Bowim przy takiej kapitalizacji i podobnych wynikach zleciał tak nisko, to czemu niby Cognor miałby wytrzymać?". Osobiście uważam, ze potencjał do wzrostów tutaj jest większy, ale tam z kolei zysk w przyszłym kwartale jest o wiele pewniejszy. Na pewno tam się ulokuje w swoim czasie. No ale na razie jednak Bowim przoduje u mnie jeżeli chodzi o potencjał krótkoterminowy.

Piszę tak dużo o Cognorze, bo jednak moim zdaniem są to naczynia powiązane. Co ciekawe na kilku innych mniej popularnych spółkach stalowych nie znalazłem takiej korelacji. Oznacza to, ze wielu graczy ma zarówno Cognora i Bowiem, stąd taka zależność. A to oznacza tez dużo spekuli na obydwu spółkach. Zresztą dzisiaj pojawiły się już nowe twarze kolarzy, którzy myślą że to koniec spadków i na pewno wykręca dobre kółko. Pewnie wczoraj było wielu takich co tez myślało w ten sposób:)

Jedno spekuli na pewno się udało - znacznie obniżyli moje oczekiwania co do kursu wyjścia stąd. O ile wcześniej rozsądną wyceną było dla mnie 20 zł, o tyle teraz już postrzegam ten kurs raczej w kategoriach miłej fantazji. Teraz 20 zł to taki ostateczny cel mojego ostatniego pakietu tutaj:) Mimo, że według cyferek należy się, ale jednak rynkiem rządzi sentyment i pęd tłumów, a nie ekonomia. Informacje ekonomiczne są tak naprawdę wykorzystywane w charakterze swoistego banera żeby nagonić na wzrosty albo na spadki, nikt głębiej nie wchodzi w temat i na własna rękę rzadko kiedy szuka dodatkowych informacji (np. jak to jest z tymi Chinami i eksportem stali, co słychać w Rosji - czy nałożą cła czy nie? itd.)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOWIM 0,31% 6,50 2026-04-24 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.